Orbanova Madžarska: Zdrs proti diktaturi

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
31.03.2020 07:40

Madžarski avtokrat Orban po desetletju vladavine uresničil svoj cilj: v roke je dobil neomejeno moč. Nevaren presedan znotraj EU

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

To, pred čimer so mnogi svarili leta, se je včeraj uresničilo. Madžarski avtokratski predsednik vlade Viktor Orban je s pomočjo dvotretjinske poslanske večine, ki jo ima s svojo stranko Fidesz zagotovljeno že desetletje, skozi parlamentarno sito spravil zakon, s katerim dobiva neomajna pooblastila. Izredne razmere so/bodo podaljšane za nedoločen čas, parlament pa se odreka svojim pooblastilom, saj bo poslej z dekreti vse odločitve sprejemala vlada, katere alfa in omega, človek, ki oblači in vedri na Madžarskem, je Orban. On bo tisti, ki bo odločal, kako dolgo bodo trajale izredne razmere, v času katerih ne bo smelo biti ne referendumov ne volitev. Madžarski vladar je potrebo po takšnih ukrepih opremil z argumentom boja proti koronavirusu, a vsakomur, ki je spremljal njegovo desetletno razgradnjo demokracije v naši vzhodni sosedi, je jasno, da je pandemijo uporabil zgolj za dosego svojega cilja. Človek, ki je konec 80. let prejšnjega stoletja kot mlad demokrat v prvih vrstah rušil komunistični režim, zdaj Madžare skozi izredne razmere pelje v diktaturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta