Orban obtožil Ursulo von der Leyen, da želi zrušiti vlado v Budimpešti

STA, A.L.
11.10.2024 16:57

Namesto mirne in zbrane razprave o glavnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa, so nas napadli, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Orban v intervjuju na javnem radiu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Madžarski premier Viktor Orban, ki je bil v sredo ob predstavitvi prednostnih nalog madžarskega predsedovanja Svetu EU v Evropskem parlamentu deležen številnih kritik, je danes razpravo evropskih poslancev označil za sovražno in "poskus križanja", predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa obtožil, da želi zrušiti vlado v Budimpešti.

Namesto mirne in zbrane razprave o glavnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa, so nas napadli, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Orban v intervjuju na javnem radiu. "Opazoval sem jih, kako so ignorirali dejstva, bili so sovražni, ignorirali, zakaj smo tam, brez kakršnegakoli zanimanja za ljudi v Evropi. Samo sovraštvo, sami napadi," je dejal Orban.

"Tisti, ki so prišli razpravljat, so želeli našo kri in sploh niso želeli smiselne razprave, ampak so si zamislili politično zmago in nas napadli," je med drugim dejal Orban.

Predstavil prednostne naloge polletnega predsedovanja Madžarske Svetu EU

Madžarski premier je predsednico komisije obtožil, da želi zrušiti njegovo vlado in jo nadomestiti s "probruseljskim" vodstvom. "Von der Leyen in vodja Evropske ljudske stranke Manfred Weber sta jasno izrazila namero po rušenju madžarske vlade," je po poročanju Politica dejal Orban. "Transparentnost in brezsramnost tega sta nenavadni," je pripomnil.

Kot je dejal, sta se obe glavni politični družini v EU že odločili, kdo ga bo zamenjal. "Evropski socialisti želijo delegirati Klaro Dobrev, EPP pa stranko Tisza s Petrom Magyarjem. To je koalicija, katere poroka se je zgodila pred našimi očmi, ki sta jo praznovala von der Leyen kot matičarka in Manfred Weber kot priča," je dejal.

Orban je v sredo v Strasbourgu predstavil prednostne naloge polletnega predsedovanja Madžarske Svetu EU, v razpravi, v kateri je sodelovala tudi predsednica Evropske komisije, pa so prevladovale kritike tako zaradi stanja pravne države na Madžarskem kot tesnega odnosa Budimpešte z Moskvo. Von der Leyen je Orbanu očitala, da se prilagaja Vladimirju Putinu, dopušča vmešavanje Rusije in Kitajske ter da je razočaral Madžare.

Budimpešta je pripravila "zelo kakovosten program" predsedovanja in lahko bi prišlo do razprave v Evropskem parlamentu o tem, "zakaj je evropsko gospodarstvo v težavah" in kaj je treba spremeniti, da bi spet postalo konkurenčno, je danes med drugim dejal Orban.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta