Okužbe na nogometnem prvenstvu: Potrdili so jih že več kot 2500. Kje so se navijači okužili?

STA, VČ
07.07.2021 09:18
Velik porast števila okužb je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) zabeležil predvsem v zadnjem tednu, trdijo, da je v najmanj sedmih državah okužbe mogoče neposredno povezati z nogometnim turnirjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je naštel že več kot 2500 okužb z novim koronavirusom, povezanih z evropskim prvenstvom v nogometu. 

Velik porast števila okjužb je ECDC zabeležil predvsem v zadnjem tednu, v najmanj sedmih državah pa je okužbe mogoče neposredno povezati z nogometnim turnirjem, so potrdili v tej agenciji EU. Kot je pojasnila direktorica Vicky Lefevre, je največ primerov na Škotskem, doslej 1991.

Škoti so v predtekmovanju igrali pred domačim občinstvom v Glasgowu in na londonskem Wembleyju. Prav ti dve prizorišči pa sta razlog za skrb, saj se v Veliki Britaniji širi nova različica virusa delta, ki velja za zelo nalezljivo.

Na Finskem so nazadnje našteli 436 okužb, razlog pa naj bi bilo potovanje navijačev na tekmo svoje reprezentance v St. Peterburg, od koder naj bi bili na Finsko prinesli okužbe. Nekaj primerov okužb ECDC z nogometnim evropskim prvenstvom povezuje tudi na Danskem, Švedskem, Hrvaškem, na Nizozemskem ter v Franciji.

Ali so se navijači okužili na stadionih ali na območjih za navijače, ni mogoče zanesljivo ugotoviti, razvoj situacije z okužbami na Euru pa po mnenju ECDC ni nepričakovan, saj vsi množični dogodki še naprej predstavljajo tveganje za širjenje okužb. Lefevrejeva je opozorila tudi, da virus delta v Evropi še ni bil znan, ko so se oblikovale smernice za navijače na EP.

Stanje s koronavirusom in prenos okužb na nogometnem evropskem prvenstvu za ECDC spremljata po vsaj dva strokovnjaka na dan. Raziskave so se začele teden dni pred začetkom EP, končale pa se bodo predvidoma teden dni po prvenstvu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta