Ob 500. dnevu vojne v Ukrajini: Ubitih več kot 9000 civilistov, od tega 500 otrok

STA
08.07.2023 11:37

Čeprav je bilo letos število žrtev v povprečju nižje kot leta 2022, se je maja in junija začelo ponovno povečevati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Združeni narodi so ob 500. dnevu od začetka ruske invazije opozorili, da je bilo v Ukrajini od začetka vojne ubitih več kot 9000 civilistov, od tega 500 otrok, je v petek sporočila misija ZN za spremljanje stanja človekovih pravic v Ukrajini (HRMMU). Predstavniki ZN so v preteklosti že opozarjali, da je število žrtev verjetno precej višje.

"Danes obeležujemo še en mračen mejnik v vojni, ki še naprej terja grozljiv davek od ukrajinskih civilistov," je v izjavi ob 500. dnevu od začetka ruske invazije dejal namestnik vodje HRMMU Noel Calhoun. Čeprav je bilo letos število žrtev v povprečju nižje kot leta 2022, se je maja in junija začelo ponovno povečevati, so opozorili opazovalci.

Konec junija je bilo denimo v raketnem napadu na mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine ubitih 13 civilistov, med njimi štirje otroci. Daleč od frontne črte v mestu Lvov na zahodu države pa je bilo ta teden ubitih deset ljudi.

V napadu, ki ga je župan Lvova Andrij Sadovij označil za največji napad na civilno infrastrukturo v njegovem mestu od začetka ruske invazije, je bilo ranjenih najmanj 37 ljudi. Unesco je sporočil, da je bil ta napad tudi prvi na območju, zaščitenem s Konvencijo o svetovni dediščini, in da je poškodoval zgodovinsko pomembno stavbo.

Rusija sicer cilje v Ukrajini redno napada iz zraka, vključno z neselektivnim artilerijskim in raketnim obstreljevanjem. Napadi so pogosto usmerjeni tudi na ključno infrastrukturo, zaradi česar so bili civilisti v številnih krajih prikrajšani za oskrbo z elektriko in vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta