Nejasno: V Bruslju zatrjujejo, da so bile že prejšnji teden dobave cepiv spet 100-odstotne

STA, VČ
01.02.2021 15:33
Vse zamude naj bi bile nadoknadene do sredine februarja, pravijo v Evropski komisiji. A podatki o predvidenih odmerkih po posameznem četrtletju so zaupni, tako da slika ni jasna. EU je doslej dobila 18,5 milijona odmerkov cepiv, od BioNTecha in Pfizerja 17,6 milijona, od Moderne pa 854.000.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Evropski komisiji so danes zatrdili, da je bila dobava cepiv proizvajalcev BioNTech in Pfizer ter Moderne v minulem tednu stoodstotna, torej v skladu s pogodbama. O dobavi v prihodnjih mesecih pa v Bruslju govorijo o "dodatnih" odmerkih, a podatki o predvidenih odmerkih po posameznem četrtletju so zaupni, tako da slika ni jasna.

EU je doslej dobila 18,5 milijona odmerkov cepiv, od BioNTecha in Pfizerja 17,6 milijona, od Moderne pa 854.000, so sporočili. 

Cepivo nemškega podjetja BioNTech in ameriškega Pfizerja je konec lanskega leta prvo dobilo odobritev za uporabo na evropskem trgu. Sledilo je cepivo ameriške družbe Moderne. Minuli petek je delno odobritev dočakalo tudi britansko-švedsko podjetje AstraZenece, za katero so v uniji pričakovali, da bo prispevalo prvo cepivo.

Potem ko so v minulih tednih evropsko javnost razburile napovedi podjetij o zamudah pri dobavi cepiv, so v komisiji danes sporočili, da je bila dobava cepiv v minulem tednu že stoodstotna in da bodo proizvajalci vso zamudo nadoknadili do sredine tega meseca.

Minuli teden je unija prejela štiri milijone odmerkov, od tega 3,5 milijona od BioNTecha in Pfizerja ter 500.000 od Moderne, je povedal govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker. Toliko je po njegovih besedah za minuli teden tudi bilo predvideno, tako da je dobava stoodstotna.

Slika o dobavi v prihodnjih tednih in mesecih ni jasna, ker ni jasnih podatkov, koliko odmerkov bi morala podjetja dobaviti v posameznem četrtletju. Te informacije so namreč zaupne in komisija jih ne more objaviti brez dovoljenja podjetij, pojasnjujejo v Bruslju.

Obenem se vrstijo sporočila o "dodatnih" odmerkih. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je tvitnila, da bosta BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju dobavila "dodatnih" 75 milijonov odmerkov in skupno 600 milijonov v tem letu.

Podobno novico o 75 milijonih dodatnih odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja vključuje sporočilo, ki ga je komisija objavila 8. januarja. Na vprašanje, ali gre za teh istih 75 milijonov ali za 150 milijonov, danes ni bilo jasnega odgovora. De Keersmaecker je dejal, da gre "res za pospešitev dobave odmerkov, ki je posledica okrepitve proizvodnih zmogljivosti", a številk za drugo četrtletje za zdaj v komisiji niso pojasnili.

Povedali pa so še, da pričakujejo do konca septembra več kot 500 milijonov odmerkov od BioNTecha in Pfizerja ter Moderne. Ob upoštevanju cepiva družbe Johnson in Johnson, ki sicer še ni odobreno, pa 600 milijonov odmerkov.

Pred tem so v Evropski komisiji v nedeljo sporočili, da bo AstraZeneca namenila "dodatnih" devet milijonov glede na napoved v prejšnjem tednu in tako skupaj 40 milijonov odmerkov ter da bo dobavo začela en teden prej, kot je bilo predvideno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta