Nato začel vojaške vaje jedrskega odvračanja, takoj so se odzvali v Moskvi

STA, Va
14.10.2024 16:59

Na dvotedenskih vajah bo sodelovalo okoli 2000 vojakov in 60 letal iz 13 držav članic zavezništva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Jedrsko odvračanje je temelj varnosti zavezništva. Steadfast Noon je pomemben preizkus jedrskega odvračanja in je jasno sporočilo vsakemu nasprotniku, da bo Nato zaščitil in branil vse zaveznike," je ob začetku vaj izjavil generalni sekretar Nata Mark Rutte.

Zavezništvo ob tem poudarja, da vaje niso odziv na rusko agresijo v Ukrajini. Kljub temu naj bi vaje Moskvi jasno sporočile, da se je Nato pripravljen braniti z jedrskim orožjem, če bi prišlo do najhujšega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na letošnjih vajah jedrskega odvračanja bo sodelovalo 2000 vojakov in 60 letal iz 13 članic zavezništva. Med njimi bodo tudi sodobna bojna letala, ki lahko nosijo ameriške jedrske konice. Vaje bodo potekale v letalskih oporiščih v Belgiji in na Nizozemskem ter v zračnem prostoru nad Združenim kraljestvom, Dansko in Severnim morjem.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je vaje že obsodil in opozoril, da v času vojne v Ukrajini le krepijo napetosti v regiji.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta