Na Japonskem strmoglavilo hibridno letalo ameriške vojske

STA, M.R.
29.11.2023 08:39

Pri južni obali Japonske je danes strmoglavilo letalo ameriške vojske z osmimi ljudmi na krovu, je sporočila obalna straža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strmoglavilo je hibridno letalo Osprey.
Reuters

Nesreča hibridnega zrakoplova tipa osprey, ki ga proizvaja podjetje Boeing, se je zgodila popoldan po lokalnem času, informacij o morebitnih žrtvah pa trenutno še ni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osprey z osmimi ljudmi na krovu je strmoglavil v bližini otoka Yakushima, ki se nahaja južno od otoka Kyushu, najjužnejšega izmed štirih osrednjih otokov Japonske.

Osprey so hibridni zrakoplovi, saj lahko vzletavajo kot helikopterji vertikalno ali pa kot propelerska letala, veljajo za hitrejše od helikopterjev. So pa v preteklosti zaradi več nesreč mnogi že večkrat podvomili v njihovo varnost.

Med drugim je leta 2000 v nesreči ospreya med vajo v ameriški zvezni državi Arizona umrlo 19 marincev, nazadnje pa so avgusta letos med ponesrečenim vertikalnim vzletavanjem ospreya v Avstraliji umrli trije ameriški vojaki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta