Mladi bodo prejeli 35.500 brezplačnih vozovnic za potovanja po Evropi. Kdo se lahko prijavi in do kdaj?

STA, A.L.
02.10.2024 14:54

Evropska komisija bo v okviru pobude DiscoverEU razdelila 35.500 brezplačnih železniških vozovnic, s katerimi bodo mladi, rojeni leta 2006, od marca prihodnje leto lahko en mesec brezplačno odkrivali Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mladi iz držav članic EU in držav, sodelujočih v programu Erasmus+, se na razpis lahko prijavijo do 16. oktobra.

Več tisoč 18-letnikov bo od prihodnje pomladi lahko brezplačno raziskovalo Evropo. Mladi, rojeni med 1. januarjem in 31. decembrom 2006, morajo za prijavo izpolniti kviz s petimi vprašanji o Evropski uniji in odgovoriti na dodatno vprašanje na evropskem mladinskem portalu (European Youth Portal).

Kandidate bodo izbrali glede na njihove odgovore in jim nato razdelili brezplačne vstopnice, je danes sporočila Evropska komisija. Na razpis se lahko prijavijo mladi iz držav članic EU in držav, pridruženih programu Erasmus+, torej iz Islandije, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Norveške, Srbije in Turčije. Prijavijo se lahko do 16. oktobra do 12. ure po srednjeevropskem času.

Udeleženci pobude prejeli tudi kartico za popuste

Kandidati, ki bodo prejeli vstopnice, jih bodo lahko koristili v obdobju 30 dni med 1. marcem prihodnje leto in 31. majem 2026. Svoje potovanje lahko načrtujejo sami, lahko pa si pomagajo tudi z različnimi vnaprej pripravljenimi predlogi.

Med njimi sta denimo "Pot dobrega počutja" oz. Feel Good Route, ki se osredotoča na kombinacijo telesne aktivnosti in duševnega zdravja, in Kulturna pot DiscoverEU, ki povezuje različne kulturne destinacije s poudarkom na arhitekturi, glasbi, likovni umetnosti, gledališču, modi in oblikovanju.

Poleg brezplačne vozovnice bodo udeleženci pobude DiscoverEU prejeli tudi kartico za popuste z več kot 40.000 ugodnimi ponudbami za storitve na področju javnih prevozov, kulture, nastanitev, gostinstva in športnih dejavnosti. Poleg tega nacionalne agencije v okviru programa Erasmus+ organizirajo informativne sestanke pred odhodom in srečanja DiscoverEU, ki trajajo od enega do treh dni.

Komisija je pobudo DiscoverEU začela izvajati junija 2018. Od takrat je več kot 1,3 milijona mladih oddalo vloge za skupno 319.000 razpoložljivih vozovnic. Na vprašanje o svojih izkušnjah je 93 odstotkov anketirancev odgovorilo, da nameravajo po izkušnji z DiscoverEU pogosteje potovati z vlakom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta