Michel odgovoril Orbanu: Politika EU do Ukrajine ni provojna, Madžarska pa ne predstavlja unije na mednarodnem parketu

STA, Va
17.07.2024 15:28

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odgovoru na pismo madžarskega premierja zapisal, da niso nikoli vodili provojne politike glede Ukrajine, mir pa je možen le z umikom ruskih sil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban je dobil novi opomin iz Bruslja.
Reuters

V pismu je po neuradnih informacijah še poudaril, da Madžarska kljub predsedovanju Svetu EU ne predstavlja unije na mednarodnem parketu.

Charles Michel se je v svojem odgovoru ostro odzval na pismo madžarskega premierja, v katerem je voditeljem EU prejšnji teden pojasnjeval svoje nedavne poti v tujino.

Orbanu je želel razjasniti več zadev, med drugim je zavrnil očitke, da EU zagovarja provojno politiko glede Ukrajine, in zagotovil neomajno podporo Kijevu. "Rusija je agresor in Ukrajina je žrtev, ki izvaja svojo pravico do samoobrambe," je dejal in da so politiko glede Ukrajine dorekli s konsenzom na ravni EU.

Predsednik Evropskega sveta je po neuradnih informacijah poudaril ključno politično usmeritev EU, da "brez Ukrajine ne more biti nobene razprave o Ukrajini" in da si unija prizadeva za usklajevanje z vsemi partnerji, tudi s Kitajsko.

"Najbolj neposredna pot do miru je, da Rusija umakne vse svoje sile iz Ukrajine ter spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine in Ustanovno listino ZN," je še zapisal Michel.

V pismu je še spomnil, da predsedstvo Sveta EU nima nobene vloge pri zastopanju povezave na mednarodnem parketu, prav tako predsedujoči članici niso podelili nobenega pooblastila, da bi lahko delovala v imenu EU.

Dodal je, da je odgovor na Orbanovo pismo posredoval tudi vsem državam članicam, o izmenjavi pisem pa bo podrobneje seznanil tudi Kijev.

"Mirovna misija" madžarskega premierja, v okviru katere se je srečal s predsedniki Ukrajine, Rusije in Kitajske, pa tudi s predsedniškim kandidatom ameriških republikancev Donaldom Trumpom, je med drugimi članicami EU sprožila veliko kritik. Kritične so bile predvsem do srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Zaradi tega je Evropska komisija napovedala, da bo na neformalna zasedanja v organizaciji madžarskega predsedstva v Budimpešti pošiljala zgolj visoke uradnike in ne komisarjev. Da se bodo zasedanj, namenjenim pogovorom med ministri, udeleževali zgolj uradniki, se je odločilo tudi več držav članic.

Za organizacijo vseh zasedanj zunanjih ministrov, tudi neformalnega, je pristojen visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. V minulih dneh so tuji mediji poročali, da naj bi v času neformalnega zasedanja v Budimpešti, ki je predvideno za konec avgusta, načrtoval formalno zasedanje. Tako se zunanji ministri gymnicha v madžarski prestolnici ne bi mogli udeležiti, vendar pa naj bi Borrell zdaj to idejo opustil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta