Med Mehiko in Španijo izbruhnil spor: Na seznamu povabljencev na inavguracijo tudi Putin, kralj pa ne

STA, A.L.
26.09.2024 10:40

Med Mehiko in Španijo je izbruhnil spor, ker španski kralj Felipe VI. ni bil povabljen na inavguracijo novoizvoljene predsednice Claudie Sheinbaum.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehika je na inavguracijo, ki bo v torek, že julija povabila Sancheza, ne pa tudi španskega kralja.
EPA

V Madridu so odločitev mehiške vlade kritizirali kot nesprejemljivo. V Mehiki pa vztrajajo pri opravičilu zaradi škode, povzročene s španskim osvajanjem Amerik.

Mehika je na inavguracijo, ki bo v torek, že julija povabila Sancheza, ne pa tudi španskega kralja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A špansko zunanje ministrstvo je ta teden sporočilo, da na inavguracijo ne bodo poslali svojega predstavnika, saj na dogodek niso povabili Felipeja, kar da je nesprejemljivo. Španski premier Pedro Sanchez pa je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku pojasnil, da želijo s tem izraziti protest.

Claudia Sheinbaum.
Reuters

Lista povabljenih že pred tem razburila del javnosti

Sheinbaum je v izjavi v sredo pojasnila, da monarha niso povabili, ker se ni odzval na pismo trenutnega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja iz leta 2019, v katerem ga je pozval, naj se javno opraviči za špansko osvajanje Amerik.

Pismo je predsednik, ki je bil v svojem mandatu večkrat kritičen do Španije, poslal ob 200. obletnici neodvisnosti Mehike, v njem pa zahteval javno priznanje krivic, ki jih je povzročilo špansko osvajanje. Zunanje ministrstvo v Madridu je takrat zavrnilo zahtevo za opravičilo.

Sheinbaum je bila v sredo še kritična, da takrat niso dobili odgovora od kralja, obenem pa je del pisma pricurljal v medije.

Je pa zavrnila, da zaradi spora prekinjajo vezi s Španijo. "Seveda ne, ampak potrebujemo spoštovanje," je dejala.

Prepričana je, da bi odnosom koristila prenovljena zgodovinska perspektiva v skladu z razvojem obeh narodov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Lista povabljenih na inavguracijo je sicer že pred tem razburila del javnosti, na njej je med drugim tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta