Marta Kos pred komisarskim zaslišanjem odgovorila na vprašanja evropskih poslancev

STA, Va
23.10.2024 12:18

Med 4. in 12. novembrom bodo sledila ustna zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Marto Kos bo 7. novembra zaslišal odbor za zunanje zadeve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marta Kos 
Primož Lavre

"Razreševanje blokad v širitvenem procesu je osrednja naloga mojega mandata. Dvostranska vprašanja, bodisi med državami kandidatkami bodisi v njihovih odnosih z državami članicami, so v preteklosti že povzročila precejšnje zamude," je Marta Kos zapisala v odgovorih, objavljenih v torek zvečer.

Ob upoštevanju legitimnosti skrbi, povezanih s spori, je treba dvostranska vprašanja hitro nasloviti, da bi se izognili oviranju napredka držav na poti v EU in spodkopavanju kredibilnosti procesa, je poudarila. Napovedala je, da bo preučila možne rešitve.

Slovenska komisarska kandidatka je dejala še, da je pripravljena prispevati k razmisleku, kako bi lahko pristopni proces pri nekaterih vmesnih korakih pospešili. Odločanje s soglasjem o sprejemanju novih držav je sicer povsem utemeljeno, vendar pa je treba po njenih besedah priznati, da lahko odločanje s soglasjem o vsakem koraku tudi upočasni proces že ob nasprotovanju ene same članice. 

"Če bom potrjena za komisarko, si bom v prihodnjih petih letih prizadevala, da bo čim več držav povsem pripravljenih na prevzem obveznosti članstva v EU in zaključilo pristopna pogajanja," je med cilji svojega mandata navedla Kos.

Kot kratkoročni cilj je navedla napredek kandidatk na njihovi poti v EU. Konkretno bi to med drugim pomenilo zaprtje pogajalskih poglavij s Črno goro, odprtje preostalih sklopov poglavij v pogajanjih z Albanijo ter odprtje prvega sklopa v pogajanjih s Severno Makedonijo, Ukrajino in Moldavijo. Poudarila je sicer, da mora širitev ostati proces, ki temelji na dosežkih držav kandidatk, saj je to ključno za njegovo kredibilnost in vzdržnost.

Posebno pozornost bo v pogajanjih namenila sklopu poglavij o vladavini prava. Če bo treba, pa bo v primeru nazadovanja držav kandidatk na področju spoštovanja temeljnih vrednot tudi aktivirala oziroma priporočila ustrezne ukrepe, je še zapisala. Pri tem je omenila zamrznitev pogajanj o določenih poglavjih, zamik pri odprtju novih poglavij, v hujših primerih pa tudi prekinitev pogajalskega procesa.

Med ključnimi prednostnimi nalogami mandata je navedla še podporo Ukrajini na njeni poti k članstvu v EU. Napovedala je, da bo prek finančnega instrumenta za podporo Ukrajini to državo skušala podpreti pri gospodarskem okrevanju, javnih in zasebnih naložbah ter pri političnem približevanju uniji.

"Ruska vojaška agresija proti Ukrajini predstavlja neizzvan, neupravičen in nezakonit napad na suvereno državo, njeno ozemeljsko celovitost in pravico do samoodločbe. Ukrajina se vsak dan bori za našo svobodo. Zavezujem se, da bom tudi jaz delala za njeno svobodo, med drugim v okviru njenega približevanja EU," je poudarila Marta Kos.

Komisarski kandidati so morali na pisna vprašanja evropskih poslancev odgovoriti v postopku potrjevanja prihodnje Evropske komisije. Med 4. in 12. novembrom bodo sledila še ustna zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Marto Kos bo 7. novembra zaslišal odbor za zunanje zadeve Afet. Potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju je predvideno konec novembra.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta