"Libanon postaja naslednja Gaza": Žbogar v Varnostnem svetu opozoril, da je Bližnji vzhod na robu vsesplošne vojne

STA, M.R.
11.10.2024 08:09

Z opozorilom, da je Bližnji vzhod na robu vsesplošne vojne, je slovenski veleposlanik Samuel Žbogar na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN o Libanonu pozval gibanje Hezbolah, naj preneha z napadi na Izrael.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samuel Žbogar v Varnostnem svetu Združenih narodov
EPA

Hkrati pa je Samuel Žbogar dejal, da mora Izrael zaustaviti svojo vojaško operacijo v Libanonu. Pozval je k spoštovanju suverenosti Libanona, uresničevanju določil resolucije 1701, sprejete leta 2006 po zadnji izraelski vojni v tej državi, in zagotovitvi varnosti pripadnikov mirovne misije ZN v Libanonu (Unifil).

"Vse strani opozarjamo na njihovo obveznost, da zagotovijo varnost mirovnih sil in popolno spoštovanje nedotakljivosti prostorov ZN. Obsojamo vse napade na pripadnike mirovnih sil, vključno z današnjim izraelskim obstreljevanjem sedeža misije," je dejal Žbogar.

Znova je pozval k spoštovanju mednarodnega prava, obsodil veliko število civilnih žrtev in izrazil zaskrbljenost zaradi velike škode na civilni infrastrukturi.

"Z bombardiranjem, uničevanjem in razseljevanjem Libanon postaja naslednja Gaza. Zelo smo zaskrbljeni zaradi vzporednic, ki jih vidimo na terenu, vključno z izjavami izraelskih voditeljev. Ukrepati moramo takoj," je še dejal Žbogar.

Izredna seja Varnostnega sveta ZN je bila sklicana predvsem zaradi izraelskih napadov na položaje Unifila, ki jih je obsodila večina članic Varnostnega sveta.

Rusija: Izrael prezira mednarodno skupnost

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je dejal, da Izrael arogantno prezira mednarodno skupnost in se je namesto za diplomacijo odločil za zaostrovanje spopadov. Za ohromitev Varnostnega sveta je obtožil ZDA.

Namestnik ameriške veleposlanice Robert Wood je ponovil stališče svoje države, da je diplomatska rešitev ob modri črti med Izraelom in Libanonom edina pot za ponovno vzpostavitev trajnega miru in varno vrnitev prebivalcev obeh držav na njihove domove. Dodal je, da ima Izrael pravico zaščititi svoje državljane pred Hezbolahom, vendar mora zmanjšati škodo, ki jo trpijo civilisti.

Kitajski veleposlanik Fu Cong je namerne napade na pripadnike mirovnih sil ZN označil za jasno kršitev resolucije 1701. Poudaril je, da si Bližnji vzhod ne more privoščiti vojne v polnem obsegu, zato mora biti premirje prednostna naloga. "Izrael mora prenehati kršiti ozemeljsko celovitost Libanona," je dodal.

Izraelski veleposlanik Danny Danon se ni opravičeval za nobeno izraelsko potezo, temveč je menil, da so se spopadi v Libanonu začeli zaradi pokojnega vodje Hezbolaha Hasana Nasralaha, ki je vedel, da bo s svojimi potezami povzročil trpljenje tako v Libanonu kot Izraelu. "Ker Varnostni svet ni ukrepal, smo morali ukrepati sami," je dejal.

Libanon: So to natančni kirurški napadi?

Predstavnik Libanona Hadi Hašem je zagotovil, da je Libanon pripravljen na diplomatsko rešitev, Izrael pa obtožil, da krši suverenost neodvisne države in resolucijo Varnostnega sveta ZN. Po njegovih besedah je izraelska agresija doslej v Libanonu zahtevala 2141 življenj, bombardiranje je ustavilo delovanje petih bolnišnic, prekinjena je povezava med Libanonom in Sirijo, Izrael pa uničuje tudi svetovno dediščino Unesca.

"Kakšna je vojaška korist od napadov na pomemben mejni prehod in zgodovinsko znamenitost? Kakšen je namen napadov na novinarje, humanitarne delavce in zdravstveno osebje? Ali so to natančni kirurški napadi, o katerih govorijo?" je vprašal Hašem.

Izraelska vojska je nedavno ob številnih zračnih napadih na jugu Libanona in na prestolnico Bejrut večkrat napadla tudi položaje pripadnikov mirovne misije Združenih narodov na jugu Libanona, kar so ostro obsodili predstavniki številnih držav, EU in ZN. Izrael medtem nadaljuje z napadi.

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta