Leto dni podrobnega pogleda v preteklost: Nasin teleskop James Webb spreminja pogled človeštva na vesolje

Gregor Grosman Gregor Grosman
03.08.2023 19:42

Vesoljski teleskop James Webb, ki uporablja zrcalo, ki meri več kot 6,5 metra in večplastno zaščito pred soncem v velikosti teniškega igrišča, so decembra 2021 izstrelili iz Francoske Gvajane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rojstvo zvezde v oblačnem kompleksu Rho Ophiuchi
Nasa

Ameriška vesoljska agencija Nasa je praznovala prvo obletnico vesoljskega teleskopa James Webb. Minilo je leto od izstrelitve teleskopa, obletnico pa so proslavili z objavo spektakularne fotografije, ki prikazuje rojstvo Soncu podobnih zvezd. Pri Nasi so se pohvalili, da posnetka, tako polnega podrobnosti in barv, človeštvo še ni videlo.

Fotografija prikazuje kompleks oblakov Rho Ophiuchi, ki je Zemlji najbližje zvezdno leglo, od nas pa je oddaljeno 390 svetlobnih let. "Vesoljski teleskop James Webb je v zgolj enem letu spremenil pogled človeštva na vesolje, saj je prvič omogočil vpogled v oblake prahu in videl svetlobo iz oddaljenih kotičkov vesolja," je dejal vodja Ameriške vesoljske agencije Bill Nelson. Pravi, da vsaka nova fotografija pomeni novo odkritje, ki omogoča znanstvenikom po vsem svetu postavljanje in iskanje odgovorov na vprašanja, o katerih v preteklosti niti sanjati niso mogli. Vesoljski teleskop označuje kot naložbo v ameriške inovacije, hkrati pa ga vidi kot znanstveni podvig, s katerim premikajo meje tega, kar je znano.

Na Webbovi fotografiji je prikazanih približno 50 mladih zvezd, ki imajo podobno ali manjšo maso kot naše Sonce. Ob nekaterih je videti značilne sence okoliških zvezdnih diskov, kar je znamenje, da se okrog njih sčasoma lahko oblikujejo planeti, vsebino posnetka opisujejo pri Nasi. Videti je tudi ogromne curke vodika, ki se pojavijo, ko zvezda prvič prebije svojo prvotno ovojnico kozmičnega prahu in v vesolje izstreli več nasprotnih curkov. "Kot novorojenček, ki prvič iztegne roke v svet," tako Nasa.

(FOTO) Poglejte prve slike, ki jih je posnel evropski teleskop Evklid

Raziskovalec Klaus Pontoppidan je posnetek koščka vesolja pospremil z besedami, da fotografija kompleksa Rho Ophiuchi znanstvenikom omogoča, da so priča zelo kratkemu obdobju v zvezdnem življenjskem ciklu. "Naše Sonce je pred davnimi časi doživelo takšno fazo, zdaj pa imamo na voljo tehnologijo, s katero si lahko ogledamo začetek zgodbe druge zvezde."

Vesoljski teleskop James Webb, ki uporablja zrcalo, ki meri več kot 6,5 metra in večplastno zaščito pred soncem v velikosti teniškega igrišča, so decembra 2021 izstrelili iz Francoske Gvajane. Do druge Lagrangeeve točke, kjer obratuje, je moral prepotovati 1,5 milijona kilometrov. Webb v primerjavi svojim predhodnikom teleskopom Hubble vesolje opazuje predvsem v infrardečem spektru, prav to pa mu omogoča pogled v oblake prahu, v katerih nastajajo zvezde in planetarni sistemi. Prvo barvno fotografijo teleskopa, šlo je za pogled na zgodnje vesolje, ki sega 13 milijard v preteklost, je 11. julija lani razkril ameriški predsednik Joe Biden.

Če bo šlo vse po načrtih, bo sodobni vesoljski teleskop svoje poslanstvo opravljal 20 let, za tako dolgo misijo ima dovolj goriva. Je pa dobil že tudi evropsko konkurenco, saj je bil 1. julija v orbito izstreljen vesoljski teleskop Evklid, ki je namenjen raziskovanju temne snovi in temne energije. Pri Webbu gre sicer za mednarodni program, sodelujejo pa Nasa s partnerjema Evropsko vesoljsko agencijo ESA in Kanadsko vesoljsko agencijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta