Konec ere Mila Đukanovića: Kam bo Črno goro odpeljal novi predsednik Jakov Milatović?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
03.04.2023 17:33

Novoizvoljeni črnogorski predsednik Jakov Milatović je, medtem ko so njegovo zmago slavili s srbskimi zastavami, spravljivo sporočil, da bo predsednik vseh, in napovedal članstvo Črne gore v EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šampanjec za velikega zmagovalca Milatovića.
Epa

Politični novinec Jakov Milatović je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Črni gori prepričljivo premagal sedanjega predsednika in političnega veterana Mila Đukanovića. Milatović, ki ga je podprla prosrbska vladna koalicija, je zbral kar 58,9 odstotka glasov, Đukanović, ki je Črni gori vladal kot premier sedemkrat in kot predsednik dvakrat, skupaj pa že 34 let, je dobil le 41,1 odstotka glasov.

Volilna udeležba okoli 542 tisoč volilnih upravičencev je bila za 7,7 odstotne točke višja kot v prvem krogu 19. marca. To nedeljo je glas oddalo 70,7 odstotka volivcev.

Misija nemogoče

To kažejo neuradni podatki nevladne organizacije, specializirane za javnomnenjske raziskave, Centra za demokratično tranzicijo (CDT), po vseh preštetih glasovih, povzema poročanje podgoriškega časnika Vijesti slovenska tiskovna agencija STA. Milo Đukanović, kandidat od leta 2020 opozicijske Demokratske stranke socialistov (DPS), s katero je zaznamoval obdobje razpadanja SFRJ, kasneje ZRJ in nato od leta 2006 znova obdobje samostojne Črne gore, ki se je leta 2017 priključila Natu, se je potegoval za že tretji, to je drugi zaporedni predsedniški mandat. V prvem krogu je s 35 odstotki še zmagal, a mu je z 29 odstotki za ovratnik že dihal Milatović. Sploh ker so ga za drugi krog takoj podprli v prvem krogu poraženi prosrbski kandidati. Za nameček je 61-letni Đukanović tik pred prvim krogom predsedniških volitev, ker niso mogli pravočasno sestaviti vlade, ki bi nasledila tehnično Driftana Abazovića, za 11. junij razpisal še predčasne parlamentarne volitve. Seveda v upanju, da mu uspe zmagati na predsedniških in nato tudi svojo DPS vrniti na oblast. Ta načrt se zdaj izkazuje kot misija nemogoče.

Slavi torej 36-letni Milatović, ki je v politiki manj kot tri leta. Je namestnik predsednika Gibanja Evropa zdaj (PES). On, nekdanji uslužbenec NLB v Podgorici, ekonomist, ki je magistriral na Oxfordu, in predsednik PES Milojko Spajić, ki ni mogel kandidirati na predsedniških volitvah, saj je dvojni državljan, črnogorski in srbski, sta postala priljubljena, ko sta - prvi kot minister za gospodarstvo, drugi pa za finance - zvišala pokojnine in plače, minimalno z 250 na 450 evrov. Skupaj sta nato lani junija ustanovila gibanje, ki je ime prej dobilo po napovedi o evropskih plačah v Črni gori kakor pa po politični zavezi.

Milatoviću se je pred dvema mesecema rodil tretji otrok. Hčerkica Ana se je pridružila sestrici Sari in bratcu Davidu. Soproga Milena je direktorica financ in ekonomskih poslov v elektrodistribuciji Črne gore. Na položaj je prišla, ko je bil njen soprog minister.

Volilno slavje v Podgorici v noči na ponedeljek pretežno s srbskimi trobojnicami 
Reuters

Misija končana

Vodje vladnih strank so Milatoviću že čestitali za izvolitev, poroča radio Svobodna Evropa. Premier in vodja gibanja Ura Abazović je dejal, da je misija končana: "Pred Črno goro je svetla prihodnost. Skupaj si bomo prizadevali za evropsko, državljansko in ekološko državo." Vodja Demokratov Aleksa Bečić je menil, da se je končalo diktatorsko obdobje, ki da je trajalo več kot trideset let: "To je zgodovinski dan, ko smo kot ena ekipa in ena država odločili, da slavimo svobodo." Ob zmagi Milatovića so se na ulice Podgorice zgrnili številni njegovi podporniki, ki pa so, kot je opazila televizija Al Jazeera Balkans, mnogi nosili srbske zastave in dvigovali v zrak tri prste desne roke. Ni skrivnost, da je Milatović v dobrih odnosih s Srbsko pravoslavno cerkvijo, ki se upira nacionalizaciji svojih posesti in cerkva, ki jih je dobila v last od črnogorske pravoslavne cerkve po združitvi v Kraljevino Jugoslavijo leta 1918.

Milo Đukanović, brez katerega si je bilo še nedavno težko predstavljati Črno goro, je ostal brez vseh državnih funkcij.
Epa

Slovo od korupcije

Medtem je novoizvoljeni predsednik, ki mu je poraženi Đukanović za zmago takoj čestital in mu zaželel uspeh, v nedeljo zvečer spravljivo sporočil, da bo predsednik vseh državljanov. Napovedal je tudi članstvo države v EU že v času svojega petletnega mandata. Zmago je označil za zgodovinsko, saj da so se državljani odločilno poslovili od kriminala in korupcije, ki sta povezana s politiko, kot so kritiki že vsa leta očitali Đukanoviću. Milatović je še zagotovil, da v odnosih Podgorice s sosedami in državami Zahodnega Balkana ne bo več trenj. Dejal je, da si Črna gora želi najboljše možne odnose z vsemi oziroma "enotnosti, harmonije in napredka na evropskem Zahodnem Balkanu".

Veliko zahodnih opazovalcev na vse te Milatovićeve obljube gleda skeptično. ​Milatovića, ki je pred volitvami zagovarjal priključitev Črne gore k pobudi Beograda Odprti Balkan, so namreč v Srbiji poleg medijev predsednika Aleksandra Vučića podprli tudi šovinistični srbski ekstremisti, kakršen je vojni zločinec Vojislav Šešelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta