zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

Kijev se je odzval na Milanovićeve besede, da Krim ne bo več ukrajinski

STA, M.R.
31.01.2023 11:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški predsednik Zoran Milanović
Reuters

"Menimo, da so izjave hrvaškega predsednika, ki pravzaprav postavlja pod vprašaj ozemeljsko celovitost Ukrajine, nesprejemljive," je danes na družbenem omrežju Facebook sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

"Sprašujem se, ali bi Zoran Milanović lahko postal predsednik svoje države s takšno retoriko v 90. letih, kot se je Hrvaška borila za ohranitev svoje države? Ali bi bili njegovi volivci pripravljeni zapreti oči ob okupaciji dela svoje države? Dvomim," je še zapisal in se obenem zahvalil hrvaški vladi za podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

Rusija je Krim anektirala leta 2014, Milanović pa je v ponedeljek med drugim izjavil, da je povsem jasno, da "Krim nikoli več ne bo Ukrajina" in posvaril pred konfliktom z Rusijo, ker da bi lahko uporabila jedrsko orožje. Dejal je tudi, je bilo "Kosovo ugrabljeno Srbiji" in da ga je anektirala mednarodna skupnost.

V Beogradu pozdravili Milanovićeve besede

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je v ponedeljek izjavil, da so Milanovićeve besede o Kosovu resnica in da so Kosovo odvzeli Srbiji na silo in nezakonito. Dodal je, da ne ve, ali so Milanovića k takšni izjavi spodbudili notranjepolitični razlogi, a da gre za stališče šefa države članice Evropske unije in Nata, ki ga pozdravlja.

"Pozdravljam ga kot načelno stališče do spoštovanja mednarodnega prava, ki zagotavlja nedotakljivost suverenosti in ozemeljske celovitosti vsake države," je povedal Dačić.

Hoxhaj: Kosovo je neodvisna država

Podpredsednik kosovskega parlamenta ter nekdanji zunanji minister Enver Hoxhaj pa je za hrvaški časnik Večernji list ocenil, da izjava hrvaškega predsednika izkrivlja veliko zgodovinskih in političnih resnic. "Kosovo je neodvisna država in to je nepovratna resničnosti, ki jo priznavajo vse demokratične države na svetu," je poudaril.

Veterani Osvobodilne vojske Kosova (OVK) so za Večernji list navedli, da Kosovo zgodovinsko gledano nikakor ne more biti ozemlje, ki so ga ugrabili Srbiji, ker je bilo ozemlje Kosova prej odvzeto Albaniji.

Milanovićeve izjave je kot neprimerne sicer označil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. "Iz blata v živi pesek, iz slabega v slabše," je izjavil v ponedeljek na tiskovni konferenci po seji predsedstva HDZ. Dodal je, da bi bil normalen odziv politične scene najostrejša obsodba stališč, ki neposredno škodujejo zunanjepolitičnemu položaju Hrvaške.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?