Kijev Moskvi očita jedrsko izsiljevanje. Bela hiša naj ne bi bila zadovoljna z ukrajinskim "načrtom za zmago"

STA, M.R.
26.09.2024 13:32

Ukrajina je Rusiji po sredini napovedi ruskega predsednika Vladimirja Putina o spremembi jedrske doktrine očitala jedrsko izsiljevanje. Kremelj pa je danes sporočil Zahodu, naj spremembo doktrine vidi kot svarilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin je povedal, da bi lahko Rusija uporabila jedrsko orožje tudi proti nejedrski državi.
EPA

"Rusiji ne preostane nič drugega kot jedrsko izsiljevanje, nima drugih instrumentov za zastraševanje sveta," je v sredo zvečer na omrežju X zapisal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Vendar pa poskus ustrahovanja ne bo uspešen, je dodal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč v sredo zagrozil z uporabo jedrskega orožja v primeru obsežnega zračnega napada na državo. V okviru spremembe doktrine jedrskega odvračanja bi v primeru obsežnega zračnega napada lahko Rusija kot odgovor uporabila jedrsko orožje tudi proti nejedrski državi, če bi jo podpirala jedrska sila, je dejal.

Predstavni Kremlja Dmitrij Peskov je povedal, da je treba napovedane spremembe videti kot pomemben signal. "Signal, ki te države opozarja na posledice, če bodo sodelovale v napadu na našo državo z različnimi sredstvi, ne nujno jedrskimi," je novinarjem dejal Peskov.

Govorec Kremlja ob tem ni imensko izpostavil Ukrajine, je pa dejal, da jedrsko doktrino prilagajajo glede na napetosti, ki se ustvarjajo ob ruskih mejah.

Nova ruska jedrska doktrina bi zadevala ravno Ukrajino, ki sama nima jedrskega orožja, vendar prejema vojaško podporo držav z jedrskim orožjem.

Načrt Zelenskega pomanjkljiv?

Rusija je že dve leti in pol v vojni z Ukrajino, ki se v veliki meri zanaša na vojaško podporo svojih zaveznic. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naj bi danes svoj "načrt za zmago" predstavil ameriškemu kolegu Joeju Bidnu, a ameriški mediji pišejo, da naj bi bila Bela hiša z načrtom nezadovoljna. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo danes govoril z ameriškim predsednikom Joejom Bidnom.
EPA

Načrt naj ne bi vseboval temeljite strategije, šlo naj bi za nekaj več kot za novo prošnjo za orožje Zahoda in dovoljenje, da lahko ukrajinske sile rakete z dolgim dometom uporabijo za cilje znotraj ruskega ozemlja, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal. 

Časnik navaja izjavi neimenovanih virov iz ZDA in Evrope, ki naj bi bili seznanjeni z glavnimi usmeritvami načrta, te pa naj ne bi ponujale jasne poti do ukrajinske zmage, še posebej ker ruske sila počasi, a vztrajno napredujejo na bojiščih. "Nisem navdušen, tu ni veliko novega," je povedal eden izmed višjih uradnikov. 

Vir iz ameriškega zunanjega ministrstva je poudaril, da načrt nakazuje potrebo po spremembah na bojišču, v notranji politiki in gospodarstvu. A najbolj razčlenjena naj bi bila zahteva za orožje, ostali deli načrta pa niso tako jasni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta