Iščejo poti k trajnemu premirju: V Katar prispela direktorja Cie in Mosada

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
28.11.2023 20:00

V Doho, mesto dogovora o humanitarni prekinitvi spopadov v Gazi, sta prispela šef ameriške Cie William Burns in izraelskega Mosada David Barnea. Na podaljšanje premirja upa tudi Nato.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palestinski civilisti so pod nadzorom izraelskih vojakov tudi danes zapuščali sever Gaze in pešačili na jug enklave.
Mohammed Saber

Vodji ameriške in izraelske obveščevalne službe sta prispela v katarsko prestolnico Doho, da bi razpravljala o "naslednji fazi" morebitnega dogovora med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze, je danes povedal vir, seznanjen z obiskom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva moža ameriške obveščevalne agencije Cie William Burns in izraelskega Mosada David Barnea naj bi se v Dohi srečala s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, je še povedal vir, ki ni želel biti imenovan. Dodal je, da se srečanja udeležujejo tudi egiptovski predstavniki. Namen pogovorov je "graditi na napredku dogovora o podaljšanem humanitarnem premoru in začeti nadaljnje razprave o naslednji fazi morebitnega dogovora", je po poročanju AFP povedal vir.

Katar je ob podpori Egipta in ZDA sodeloval v intenzivnih pogajanjih med Hamasom in Izraelom za podaljšanje začasnega premirja v Gazi, ki je začelo veljati prejšnji petek in bilo včeraj podaljšano za dva dni. Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari je danes dejal, da bodo podaljšanje začasnega premirja izkoristili za prizadevanja v smeri "trajnega premirja" med Izraelom in Hamasom v Gaz, piše slovenska tiskovna agencija STA. Ob tem potrdil, da se bo premirje nadaljevalo in da naj bi v dveh dneh podaljšanja iz Gaze izpustili skupno 20 talcev, izraelske zapore pa bo lahko zapustilo 65 Palestincev. Opozoril je tudi na "minimalne kršitve" premirja v zadnjih dneh, a hkrati poudaril, da te niso bistveno vplivale na dogovor med Izraelom in Hamasom. Doslej so v okviru štirih izmenjav izpustili 50 izraelskih talcev in 150 palestinskih zapornikov. Dodatno so izpustili še 19 talcev v okviru drugih dogovorov, med njimi tajske delavce. Nocoj se je zgodila tudi že peta izmenjava ujetnikov. Palestinsko gibanje Hamas je Rdečemu križu predalo 12 talcev, je potrdila izraelska vojska. Med njimi je deset Izraelcev in dva tuja državljana. Sledi izpustitev okoli 30 Palestincev iz izraelskih zaporov. 

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes pozval k povečani dostavi goriva v Gazo, kjer je treba zagotoviti pomoč za 2,3 milijona prebivalcev, in pri tem opozoril, da izraelska omejitev goriva ovira izvajanje humanitarne pomoči. Spomnil je tudi, da resolucija Varnostnega sveta ZN od vseh strani zahteva neoviran dostop za humanitarno pomoč na območje. "Pozivamo k povečanju dobave goriva za Gazo," je dejal Lenarčič novinarjem v Bruslju na dogodku, posvečenem humanitarni pomoči EU. "Humanitarni dostop bi moral temeljiti na potrebah in ne na omejitvah," je dejal komisar, ki tudi upa, da bo prišlo do daljše prekinitve ognja v vojni med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Po besedah Lenarčiča se dostava pomoči v Gazo sooča z dvema ozkima grloma. Tovornjaki, ki so vstopali v Gazo prek mejnega prehoda Rafa - edinega prehoda med palestinsko enklavo in Egiptom, so morali opraviti varnostni pregled na točki, oddaljeni 90 minut vožnje. Druga težava pa je, da Izrael dovoli le omejene količine goriva v Gazo, ki "pa ne zadoščajo za potrebe" v enklavi. Opozoril je, da je gorivo bistveno za humanitarne operacije, bolnišnice, vodne postaje, obrate za razsoljevanje, vodne črpalke in pekarne. "Količine, ki trenutno dnevno vstopajo, za vse to niso dovolj," je dejal. Zdravstveni sistem v palestinski enklavi je zaradi spopadov povsem na kolenih, zaloge vode, hrane, zdravil in oskrbe z elektriko pa izčrpane, ob tem navaja AFP.

Zveza Nato medtem poudarja, da se vojna med skrajnim palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom ne sme razširiti po regiji. Iran pri tem pozivajo, naj obvladuje svoja zaveznika v regiji - Hamas in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah. To je po današnji razpravi zunanjih ministrov članic povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Ob tem je izrazil upanje, da bosta strani še podaljšali trenutno prekinitev spopadov. Dvodnevnega zasedanje se iz Slovenije udeležuje državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Sanja Štiglic. Nocoj so nadaljevali razpravo o Zahodnem Balkanu, jutri pa bodo srečanje sklenili z zasedanjem Sveta Nato-Ukrajina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta