Iran naklonjen sočasni prekinitvi ognja v Gazi in Libanonu, hkrati pa ponovno opozarja Izrael

STA, M.R.
04.10.2024 17:50

Iran podpira prizadevanja za sočasno prekinitev ognja v Gazi in Libanonu, je danes med obiskom v Bejrutu dejal iranski zunanji minister Abas Aragči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice izraleskega bombardiranja juga Libanona
Reuters

Ob tem je Abas Aragči Izraelu zagrozil z ostrejšim odgovorom, če bo ta po nedavnem iranskem raketnem napadu izvedel povračilni napad na islamsko republiko oziroma kako drugače ukrepal proti njej.

Po besedah vodje iranske diplomacije Teheran podpira prizadevanja za prekinitev ognja v Libanonu, če bodo pri tem spoštovane pravice libanonskega ljudstva, če bo predlog prekinitve ognja sprejelo gibanje Hezbolah in če bo sočasno prišlo tudi do prekinitve ognja v Gazi.

"Bodite prepričani, da Islamska republika Iran trdno stoji in bo stala ob strani prijateljem v Libanonu," je dejal Aragči, čigar država v Libanonu podpira zlasti šiitski Hezbolah in šiitsko skupnost nasploh.

Iranski zunanji minister Abas Aragči
EPA

Ob tem je Izraelu tudi zagrozil s ostrejšim odzivom, če bo ta še naprej deloval proti islamski republiki. "Če bo Izrael še naprej ukrepal proti Iranu, bo naš odgovor ostrejši," je poudaril.

Iranski minister se je sicer v Bejrutu danes sestal z libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem, napovedano je tudi srečanje s predsednikom parlamenta Nabihom Berijem, sicer tesnim zaveznikom Hezbolaha.

Izraelska vojska medtem danes nadaljuje z napadi na cilje gibanja v Libanonu, v katerih je ta teden življenje izgubilo že več kot tisoč ljudi.

Slovenija za nujno humanitarno pomoč Libanonu namenja pol milijona evrov

Slovenija bo namenila pol milijona evrov za nujno humanitarno pomoč Libanonu, kjer je vojna med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah povzročila humanitarno in begunsko krizo, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Najnujnejše življenjske potrebščine bodo namenjene najranljivejšim notranje razseljenim osebam.

Ministrstvo bo v sodelovanju s Slovensko karitas in Ustanovo za krepitev človekove varnosti - ITF namenilo sredstva v višini 500.000 evrov za nujno humanitarno pomoč v Libanonu, so sporočili.

Notranje razseljene osebe v javnih zavetiščih bodo prejele osnovne potrebščine, vzmetnice, odeje ter pomoč v obliki prehranskih paketov ali vrednostnih bonov, ki jih bodo razseljeni prebivalci unovčili v trgovinah.

Največji poudarek bodo namenili pomoči ranljivim ženskam, otrokom, še posebej dojenčkom, starejšim in bolnim. Pomoč notranje razseljenim osebam, ki prebivajo pri družinah, pa bo osredotočena predvsem na zagotavljanje prehranskih paketov in denarni pomoči za plačilo stroškov najemnin za več kot 2400 notranje razseljenih družin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta