Hrvaški upokojenci odklanjajo cepivo AstraZenece. Še nekaj muči sosede: Kaj je bilo sinoči na Jarunu?

STA, VČ
07.02.2021 19:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Na Hrvaškem, kjer so v soboto prejeli prve odmerke cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, upokojenska združenja pozivajo k omejitvi cepljenja s tem cepivom za starejšo populacijo.

Včeraj so prejeli 16.800 odmerkov cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je že v petek napovedal, da se bo cepljenje začelo prihodnji teden in da ni razlogov, da bi sprejeli priporočilo, da to cepivo ni učinkovito za starejše od 65 let.

Dve združenji hrvaških upokojencev pa sta nacionalni štab civilne zaščite nato pozvali, naj do nadaljnjega omeji cepljenje s cepivom AstraZenece na osebe do največ 65 oziroma 60 ali 55 let starosti, saj se je tako doslej odločila večina evropskih držav, Nemčija in Francija.

Cepivo AstraZenece je bistveno cenejše, a bi naj bilo po nekaterih navedbah manj učinkovito od mRNA cepiv, kakršno proizvajata Pfizer in BioNTech.

Medtem je na Hrvaškem zaokrožil nov posnetek zbiranja več sto mladih, do katerega naj bi bilo prišlo v soboto zvečer ob jezeru na Jarunu v Zagrebu. Policisti sicer kršenja epidemioloških ukrepov niso ugotovili.

V petek zvečer pa naj bi se bilo večje število mladih zbralo pri enem od zagrebških študentskih domov, v policiji pa so v zvezi z dogodkom potrdili, da so zbrane osebe pozvali k spoštovanju epidemioloških ukrepov in da naj se razidejo, kar so nato tudi storili.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta