(FOTO) Kirk začenja pohod po Evropi: "Ni več orkan, temveč tropska nevihta, toda ni tipična." Kje vse bo udaril?

Va
09.10.2024 11:21

V Evropi se bo Kirk razvil v močno atlantsko nevihto, prvo takšno to sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Medtem ko so Američani v strahu spričo orkana Milton, se Evropi približuje Kirk. Čeprav ga več ne opisujejo kot orkan, ki je minuli konec tedna potoval med karibskimi Bermudi in Azori v srednjem Atlantiku, temveč je tropska nevihta, ni tipična. 

Profimedia

"To ni več tropska nevihta s tipično okroglo, simetrično strukturo oblakov in z mirnim očesom v središču," je za Euronews povedal meteorolog Lars Lowinski. "Zdaj se bo razvil v močno atlantsko nevihto, kakršne pogosto vidimo nad severnim Atlantikom in zahodno Evropo jeseni in pozimi," pojasnjuje Lowinski.

Iznad Portugalske in Španije, ki ju bosta zajela močan dež in veter, bo tropska nevihta ta teden potovala naprej v osrednjo in severno Francijo, nevihtni nalivi bi lahko dosegli tudi Belgijo in zahod Nemčije ter Veliko Britanijo. "Kirk bo zaradi močnega vetra in obilnega dežja verjetno povzročil precej škode, od podrtih dreves, odkritih streh, izpadov električne energije, neprevoznih cest in železniških prog," je napovedal. Lowinski zato ne izključuje lokalnih poplav od srede zvečer naprej. 

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta