(FOTO in VIDEO) Orkan Milton pred Florido, Biden pozval: "Gre za življenje ali smrt. Evakuirajte se zdaj, zdaj, zdaj"

Va
09.10.2024 10:22

Do srede je bilo stoletno neurje označeno kot orkan četrte stopnje, a naj bi se do Floride njegova moč podvojila. Posnetke stoletne nevihte pošiljajo tudi Nasini astronavti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Port Charlotte
Reuters

Milton naj bi Florido udaril še v sredo. Oblasti prebivalce pozivajo, naj se evakuirajo, pozivu se je pridružil tudi ameriški predsednik Joe Biden. Opozoril je, da bi Milton znal biti eno najhujših neurij, kar jih je ta ameriški polotok zadelo v zadnjih sto letih: "Gre za življenje ali smrt. "Evakuirajte se zdaj, zdaj, zdaj." Obljubil je pomoč zvezne vlade Floridi pred orkanom, med njim in pozneje.

Do srede je bil Milton označen kot orkan četrte stopnje, a naj bi se do Floride njegova moč podvojila, so opozorili iz Nacionalnega centra za orkane. Veter bi lahko dosegel hitrost 300 kilometrov na uro. 

Reuters
Prebivalci so pozvani, naj naredijo vse, da se zaščitijo. 
EPA

    

Guverner Floride Ron DeSantis je tudi pozval ljudi, naj se pripravijo zaščiti sebe in svoje družine. Posamezna okrožja so že v ponedeljek začela izdajati navodila za evakuacijo, na avtocestah v zahodni in osrednji Floridi so nehali pobirati cestnino. Na jugu Floride so nastale kolone na bencinskih črpalkah, ponekod je goriva zmanjkalo. Od torka so ponekod že zaprte šole. Letališči v Tampi in Orlandu sta ustavili lete.  

Reuters
Cesta z zahoda na vzhod floridske obale.  
Reuters

Vse to po manj kot dveh tednih, odkar je jugovzhod ZDA prizadel orkan Helene. Umrlo je najmanj 225 ljudi, več sto jih pogrešajo. Najmanj 14 od teh smrtnih žrtev je bilo na Floridi.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta