(FOTO) Izraelska vojska v Gazi rešila štiri talce

STA, M.R.
08.06.2024 18:30

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v Gazi rešila štiri talce, ki so jih pripadniki palestinskega gibanja Hamas ugrabili v napadu na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani. Po navedbah vojske so vsi v dobrem zdravstvenem stanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portreti osvobojenih izraelskih talcev
EPA

"Po zapleteni operaciji smo iz Gaze rešili štiri žive izraelske talce," je sporočila izraelska vojska. Štirje talci, stari med 21 in 40 let, so bili po navedbah izraelskih sil 7. oktobra lani ugrabljeni med vdorom pripadnikov Hamasa na glasbeni festival Nova v Izraelu blizu meje z Gazo.

Na novico o rešitvi talcev se je odzval tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da se "Izrael ne namerava vdati terorizmu". Izraelska policija je medtem sporočila, da je v operaciji za osvoboditev talcev v Gazi umrl eden njihovih agentov.

Šlomi Ziv s seestro in nečakinjo
Reuters

Po navedbah izraelskih oboroženih sil so vsi štirje talci v dobrem zdravstvenem stanju, odpeljali so jih na zdravljenje v bolnišnico. Reševalna operacija je po navedbah izraelske vojske potekala na dveh različnih lokacijah v begunskem taborišču Nuseirat v osrednji Gazi.

Almog Meir Jan s svojimi bližnjimi
Reuters

Izraelska vojska je pred tem sporočila, da na območju taborišča Nuseirat napada "teroristično infrastrukturo" in izvaja operacije v osrednjem delu Gaze.

V izraelskih napadih v Nuseiratu je bilo danes po navedbah palestinskega gibanja Hamas ubitih najmanj 210 ljudi, več kot 400 je ranjenih, poroča AFP. "Naše ljudstvo se ne bo predalo," je ob tem v izjavi dejal vodja palestinskega gibanja Ismail Hanija.

Noa Argamani z očetom in izraelskim vojakom
Reuters

Izrael medtem izvaja zračne napade tudi v bližini bolnišnice Al Aksa v kraju Deir el-Balah, pri čemer je bilo prav tako ubitih ali ranjenih več deset civilistov. Po ulicah ležijo trupla ubitih, reševalci pa ne morejo priti do ranjencev, so sporočili iz bolnišnice.

Andrej Kozlov
Reuters

V izraelski ofenzivi v Gazi, ki se je 7. oktobra lani začela v odziv na napad palestinskega gibanja Hamas na izraelskem ozemlju, je bilo po zadnjih podatkih palestinskih oblasti ubitih najmanj 36.800 ljudi, še več kot 83.500 je ranjenih. Napad pripadnikov Hamasa je v Izraelu terjal 1139 življenj, zajeli pa so tudi 251 talcev, od katerih jih 116 še vedno ostaja ujetih v Gazi, medtem ko jih je 41 po navedbah izraelske vojske mrtvih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta