(FOTO in VIDEO) Znano je, kaj želi Rusija. Zelenski: Kijev ne more izpolniti njihovih ultimatov

STA, M.R., A.L.
21.03.2022 07:17

Ključno pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju je bilo po navedbah prvič od začetka ruske invazije na Ukrajino tarča napada. Doslej so ji Rusi prizanesli, danes pa naj bi napadli stanovanjska poslopja na obrobju mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

O žrtvah sicer iz mesta ne poročajo, bi pa naj na prizorišču izbruhnil požar. "To so stanovanjske zgradbe, v katerih živijo miroljubni ljudje," je očitno pretresen povedal župan Odese Genadij Truhanov. Po navedbah ukrajinskega časnika Kyiv Independent naj bi Rusi na milijonsko Odeso obstreljevali z vojaških ladij v Črnem morju.

Ruska mornarica naj bi obstreljevala Odeso.
Reuters

Pred tem je nemška tiskovna agencija dpa davi poročala, da iz Odese poročajo o povečani aktivnosti ruskih brezpilotnih letalnikov. Nekatere od njih naj bi ukrajinski vojski uspelo sestreliti, a teh navedb ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Ukrajina zavrnila ruski ultimat v Mariupolju

Ukrajina je zavrnila ultimat, da se preda in oblegano pristaniško mesto Mariupolj prepusti ruskim silam. Da Kijev ultimata ne sprejema, je za domače medije sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk.

"O predaji orožja ne moremo govoriti. O tem smo že obvestili rusko stran," je bila jasna .Rusija je pred tem v nedeljo zvečer od Ukrajine zahtevala, da njeni vojaki odložijo orožje in mesto ob Azovskem morju zapustijo v ponedeljek zjutraj. Od Kijeva je zahtevala, da ji do 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času pisno odgovori na te zahteve.

Obenem je napovedala, da bo v primeru ukrajinske predaja danes dopoldne vzpostavila humanitarne koridorje za umik prebivalcev. Na kontrolnih točkah naj bi jih čakali "udobni avtobusi", ki jih bodo prepeljali na različne cilje, tudi v Rusijo, kjer jih čakajo topli obroki in zdravniška pomoč. V Rusiji naj bi bilo že skoraj 60.000 "rešenih prebivalcev Mariupolja", ki po navedbah ruske strani zdaj javno govorijo o množičnih zločinih, storjenih s strani oblasti tega mesta.

Reuters

"Enote oboroženih sil Ukrajine, bataljone teritorialne obrambe, tuje borce pozivamo, da ustavijo sovražnosti, odložijo orožje in po humanitranih koridorjih, dogovorjenih z ukrajinsko stranjo, vstopijo na ozemlja, ki so pod nadzorom Kijeva," je sporočil visok vojaški predstavnik Rusije Mihail Mizincev.

Mariupol, 20. marec
Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je na družbenem omrežju Telegram nagovorilo predstavnike lokalnih v Mariupolju z besedami, da so oni tisti, ki imajo pravico sprejeti "zgodovinsko odločitev". "Ali ste s svojimi ljudmi ali ste z zločinci," je zapisalo ministrstvo in dodalo, da jih, če bodo sprejeli napačno odločitev, zaradi "grozljivih zločinov in provokacij" ter "grozljivega odnosa do lastnih državljanov" čaka vojaško sodišče.

Ruski tank v Mariupolju.
Reuters

A ponoči je prišel pričakovan odgovor Kijeva, ki ga je medijem predstavila Vereščukova, poročajo tuje tiskovne agencije. Rusko stran je obenem obtožila "namerne manipulacije" in ponovila, da smo v Mariupolju, kjer v katastrofalnih razmerah in ob nenehnem obstreljevanju ostaja ujetih okoli 300.000 ljudi, priča "dejanskemu zajetju talcev". V video sporočilu na Telegramu je Rusom še očitala, da se vedejo kot "teroristi", ko zvečer obljubljajo odprtje humanitarnih koridorjev, nato pa jih zjutraj obstreljujejo.

Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je za BBC dejal, da sedaj spopadi potekajo že v samem središču mesta. 

Mariupolj - strateško pomembno mesto, z nadzorom nad katerim bi Rusija dobila popolno kontrolo nad jugovzhodnim pasom Ukrajine - ruske sile povsem obkrožajo, prodrle pa so že tudi v samo mesto, kjer potekajo ulični spopadi. Satelitski posnetki pričajo, da je bilo v nenehnem obstreljevanju v minulih dveh tednih uničenih okoli 80 odstotkov mesta.

Satelitski posnetek razdejanja v Mariupolju
MAXAR TECHNOLOGIES

Ukrajina: Rusija namerno ustvarja humanitarno krizo

Rusija je tam med drugim zadela več civilnih zaklonišč, šol, bolnišnico in gledališče. Nazadnje so iz mesta v nedeljo poročali, da je ruska bomba opustošila umetniško šolo, kamor naj bi se pred tem zateklo kakih 400 civilistov. Ukrajina trdi, da ti napadi predstavljajo vojne zločine in se bodo kot takšni zapisali v zgodovino.

Ukrajinska stran ruski obenem očita, da v mestu namerno ustvarja humanitarno krizo, med drugim tudi s tem ko preprečuje prihod konvojev s humanitarno pomočjo, ter tamkajšnje prebivalce prisilno odvaža v Rusijo. Vrstijo se obtožbe lokalnih oblasti o domnevnih ugrabitvah ljudi, ki naj bi jim Rusi vzeli ukrajinske dokumente ter jih prevažali na prisilno delo na odročna območja v Rusiji, a teh navedb zaenkrat ni mogoče neodvisno potrditi.

Ukrajinska poslanka Ina Sovsun je v nedeljo Rusiji v zvezi s tem očitala "logiko nacistične Nemčije" in "suženjsko delo". Kot je opisala, je Rusija več tisoč ukrajinskih državljanov odpeljala v t. i. izbirne tabore v Moskvi, od koder jih nato pošilja v zelo odročne dele države, kjer so prisiljeni podpisati dokumente, da bodo tam ostali in zastonj delali dve, tri ali celo več let.

Vereščukova je medtem v pogovoru za ukrajinske medije spregovorila o ruskih "ugrabitvah" otrok iz ukrajinskih sirotišnic. Rusija naj bi na silo iz Mariupolja odpeljala okoli 350 otrok, za katere se zdaj ne ve, kje so in kaj se bo z njimi zgodilo, je dejala.

Rakete na Kijev in vadbišče na zahodu Ukrajine

Ruske sile so v nedeljo pozno zvečer bombardirale zahod ukrajinske prestolnice Kijev, pri čemer je umrlo najmanj osem ljudi. Kljub blokadam ruski vojaki nadaljujejo ofenzivo na prestolnico. V Kijevu so bombe zadele stanovanjske stavbe in nakupovalno središče, pri čemer so izbruhnili požari. Umrlo naj bi najmanj osem ljudi.

Nočne eksplozije v Kijevu
Reuters

Reševalci se trenutno še prebijajo skozi ruševine in iščejo morebitne preživele. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je po eksploziji nastal velik krater, 10-nadstropna zgradba je popolnoma uničena.

Posledice napada na nakupovalni center. 
Reuters
Reševalci v napadenem nakupovalnem centru v Kijevu
State Emergency Service

Ruske sile vztrajajo pri ofenzivi na Kijev, čeprav v zadnjih dveh tednih tam niso bistveno napredovale. O največ spopadih poročajo s severozahoda in vzhoda prestolnice. Kijevski župan Vitalij Kličko je dopoldne sporočil, da bo v mestu od drevi do srede zjutraj znova veljala policijska ura.

Napadena stolpnica v Kijevu.
EPA

Iz Sumija so medtem poročali o uhajanju amoniaka, ki pa so ga že omejili. Regionalni poveljnik vojske Dmitro Šivicki je na uhajanje opozoril preko Telegrama in pozval vse bližnje prebivalce, naj se zatečejo v kleti ali nižja nadstropja, saj je plin lažji od zraka in se dviga.

V ruskem obstreljevanju je bil zadet 50-tonski rezervoar amonijaka v tovarni Sumihimprom, oblak plina je zajel območje okoli 2,5 kilometra okoli tovarne. En delavec v tovarni je bil poškodovan.

Iz mesta Rivne na zahodu Ukrajine poročajo, da je bil tarča ruskega raketiranja vadbeni center ukrajinske vojske. Nanj naj bi padli dve raketi, je povedal predstavnik lokalnih oblasti Vitalij Koval.

Rusko obrambno ministrstvo pa je v zvezi s tem sporočilo, da je bilo v napadu, v katerem so uporabili izredno natančno orožje, ubitih "več kot 80 plačancev in nacionalistov", poroča ruska tiskovna agencija Tass. Po ruskih navedbah so minulo noč v Ukrajini zadeli 44 vojaških ciljev.

Nakupovalni center v Kijevu
Reuters

Ukrajinska vojska je medtem v svojem dnevnem poročilu sporočila, da so v nedeljo uničili sedem ruskih tarč, med drugim letalo in drone. Opazili so še, da ruske sile vse manj uporabljajo letala, so pa povečali uporabo brezpilotnih letalnikov, poroča dpa, ki opozarja, da teh navedb niso uspeli preveriti.

Številni skušajo še vedno ubežati spopadom. V nedeljo je po humanitarnih koridorjih iz več ukrajinskih mest zbežalo 7295 ljudi, od tega jih je skoraj 4000 zbežalo iz Mariupolja v Zaporožje, je v nedeljo zvečer sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. Od dogovorjenih sedmih koridorjev so štirje varni in v uporabi, je dodala.

Danes naj bi medtem vzpostavili osem koridorjev, po katerih bodo z avtobusi iz mest vozili civiliste, tja pa pomoč, je povedala Vereščukova, a dodala, da med njimi ni koridorja iz oziroma v Mariupolj.

Vzporedno pa se nadaljujejo tudi diplomatski napori za končanje vojne. 

Zelenski predlaga srečanje s Putinom v Jeruzalemu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo znova izrazil pripravljenost na srečanje z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Po svojem nagovoru v izraelskem knesetu pa je ocenil, da bi Izrael lahko posredoval med stranema in tudi gostil srečanje na visoki ravni, morda v Jeruzalemu. Izraelski premier Naftali Benet namreč išče rešitev za to, je dejal Zelenski v videu, ki ga je objavil v nedeljo.

Ukrajino po podatkih ZN zapustilo skoraj 3,5 milijona ljudi

Od ruske invazije na Ukrajino pred slabimi štirimi tedni je iz te države pobegnilo skoraj 3,5 milijona ljudi, so danes sporočili Združeni narodi. Pri tem so sosednje države pohvalili, ker so izkazale izjemno sočutje do "skrajne stiske" teh ljudi.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je od začetka ruske invazije 24. februarja iz Ukrajine pobegnilo 3.489.644 ljudi, kar je 100.600 več v primerjavi z nedeljo objavljenimi podatki.

"V zadnjih štirih tednih je svet nejeverno opazoval. Nešteto življenj je bilo izgubljenih, medtem ko je bilo na milijone drugih popolnoma spremenjenih," je dejal vodja UNHCR Filippo Grandi. Pri tem smo bili priča izjemnim dejanjem dobrodošlice in sočutja, ko so sosednje države, zlasti ljudje na lokalni ravni, odprle svoja srca in domove Ukrajincem, je dodal.

Levji delež beguncev iz Ukrajine je prečkal mejo s Poljsko. Po podatkih UNHCR jih je bilo več kot dva milijona.

Med begunci je največ, približno 90 odstotkov, žensk in otrok. Po podatkih Sklada ZN za otroke je med begunci, ki so pobegnili v tujino, več kot 1,5 milijona otrok.

Po ocenah različnih agencij ZN je bilo do minule srede notranje razseljenih 6,48 milijona ljudi v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva: Biden z izjavami o Putinu ogrozil ameriško-ruske vezi

Rusija je zaradi izjav predsednik ZDA Joeja Bidna danes poklicala na pogovor ameriškega veleposlanika v Moskvi Johna Sullivana. Biden je namreč zaradi ruske agresije nad Ukrajino ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za "vojnega zločinca". V Moskvi zatrjujejo, da je Biden s svojimi izjavami ogrozil ameriško-ruske vezi.

EPA

"Takšne izjave ameriškega predsednika, ki niso vredne visokega državnika, so pripeljale rusko-ameriške odnose na rob zloma," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo. Pri tem so opozorili, da bodo "sovražna dejanja proti Rusiji naletela na odločen odgovor".

V izjavi so še navedli, da so ameriškemu veleposlaniku Sullivanu izročili uradno protestno pismo zaradi "nedavnih nesprejemljivih izjav", ki jih je dal Biden.

Biden je minuli teden ruskega predsednika označil za vojnega zločinca. Med dogodkom v Beli hiši je pritrdilno odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je Putin vojni zločinec zaradi napada na Ukrajino in tega, kar tam počne ruska vojska. V Kremlju so sporočili, da gre za nesprejemljivo izjavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta