(FOTO in VIDEO) Znane so nove podrobnosti streljanja na šoli, policija objavila fotografije napadalke

STA, M.R., Va
28.03.2023 07:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napad 28-letne Audrey Hale
REUTERS

Napad je zahteval življenja treh devetletnikov, dveh deklic in fanta, umrli so še ravnateljica, učiteljica in hišnik. Audrey Hale je umrla pod streli policistov.

Policija motiva v ponedeljek ni razkrila, čeprav naj bi ga poznala, saj je sporočila, da imajo v rokah manifest strelke, ki se je na napad temeljito pripravila z načrtom šole in napada, pred katerim je celo izvajala nadzor poslopja. Vanj je vdrla skozi stranska steklena vrata, ki jih je razbila s streljanjem.

EPA

Oborožena je bila z dvema polavtomatskima puškama "jurišnega tipa" in pištolo. Orožje, skupno naj bi bila imela v posesti celo sedem kosov - naj bi bilo kupljeno povsem zakonito v okolici Nashvilla. Policija se je odzvala hitro in 14 minut po klicu na nujno številko sta dva policista napadalko ubila.

Policija je tudi sporočila, da je bila Audrey Hale, katere spolna opredeljenost v času napada ali pred njim ni povsem jasna, v preteklosti učenka šole The Covenant, ki jo je ustanovila prezbiterijanska krščanska ločina in ima 200 šolarjev in 50 zaposlenih.

Pred tem novim nasiljem na ameriški šoli je bilo od leta 2006 na ameriških osnovnih šolah sedem podobnih množičnih napadov z najmanj štirimi mrtvimi. V vseh prejšnjih primerih so bili strelci moški.

REUTERS

Podatki omenjenih medijev ne vključujejo primerov, ko so na šolah v strelskih napadih umrle manj kot štiri osebe. Takih napadov je veliko in samo prejšnji teden sta se na primer v dveh dneh drug za drugim zgodili streljanji na šolah v Denverju v Koloradu in na območju Dallasa v Teksasu.

Nashville je bil v zadnjih letih večkrat priča množičnemu nasilju, vključno z napadom na božični dan leta 2020, ko je bilo v središču zgodovinskega središča Music City namerno razstreljeno počitniško vozilo, pri čemer je bil napadalec ubit, tri osebe pa poškodovane.

EPA

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je po zadnji tragediji dejala, da je treba nekaj storiti. "Predsednik ponovno poziva kongres, naj nekaj stori, preden bo še en otrok nesmiselno ubit v nasilju s strelnim orožjem, ki ga je mogoče preprečiti," je dejala.

V napadu uporabljeno orožje
REUTERS

Oglasil se je tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je streljanje označil za bolno in dejal, da nasilje s strelnim orožjem trga samo dušo naroda. Pohvalil je policijo za hitro ukrepanje in ponovno pozval kongres, naj prepove jurišne oziroma polavtomatske puške.

Vozilo, s katerim se je pripeljala napadalka.
REUTERS
Pištola, ki jo je uporabila Audrey Hale.
REUTERS

Po tragediji je Biden v spomin na žrtve nesmiselnega nasilja, kot se je izrazil sam, ukazal spustiti zastave pred zveznimi poslopji na pol droga do konca meseca.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta