(FOTO in VIDEO) Poglejte trenutek, ko je Japonsko stresel potres z magnitudo 7,6

Va, STA
01.01.2024 10:22

Na polotoku Noto, ki je 505 kilometrov oddaljen od Tokia, tako močnega tresenja tal ni bilo vse od začetka merjenja potresne aktivnosti pred več kot sto leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Japonsko je danes stresel močan potres z magnitudo 7,6, zaradi česar so oblasti za zahodno obalo osrednjega otoka Honšu izdale opozorilo pred cunamijem. Glavnemu potresu je sledilo več popotresnih sunkov, japonska meteorološka agencija pa je izdala opozorilo pred možnostjo novih potresov podobne moči, kot je bil današnji, v naslednjih dveh ali treh dneh.

Prebivalci se morajo po besedah japonskega premierja Fumia Kišide pripraviti na nove potrese. Premier jih je pozval, naj se zaradi varnosti čimprej evakuirajo z območij, ki jim grozi popotresni cunami.  

Epicenter potresa je bil na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. To je najmočnejši potres v tem delu Japonske vse od začetka merjenj leta 1885, je sporočila japonska meteorološka agencija.   

Neznano število ljudi ostaja ujetih v ruševinah, kot navajajo japonski mediji, z najbolj prizadetih območij prihajajo poročila o prvih žrtvah. V kraju Nanao na polotoku Noto naj bi bili našli posmrtne ostanke dveh oseb, ob izteku dneva pa je število poškodovanih ostalo neznano.

Po podatkih japonskega meteorološkega urada je otočje skupno streslo okoli 60 potresov z magnitudo med 3 in 6,1.

S tresenjem tal povezujejo tudi požare v mestu Wajima, ki so uničili več hiš. 

api_embed_photo}947501{/api_embed_photo}

Reuters
Požar v Wajimi. 
Reuters
Reuters
Reuters

Okoli 33.500 gospodinjstev je ostalo brez elektrike. 

Hiroši Hase, guverner Išikawe, prefekture, ki jo je potres najbolj prizadel, je za novoletne praznike odpotoval v Tokio in se ni mogel vrniti, ker je prekinjen letalski in železniški promet. V tej prefekturi je porušenih najmanj 30 objektov. 

Oblasti so vzdolž zahodne obale najštevilčnejšega in največjega japonskega otoka Honšu izdale pozorilo pred valovi v višini več metrov, na družbenih omrežjih pa so se okoli poldneva po srednjeevropskem času pojavili posnetki prvega vodnega vala. Kljub temu so vmes stopnjo nevarnosti pred cunamijem s sprva velike znižali.   

Pristojni so prebivalce prizadetih japonskih obalnih krajev pozvali, naj si poiščejo višje ležeče zatočišče.

Reuters
Reuters

Rusija je prav tako izdala opozorilo pred nevarnostjo cunamija v daljnovzhodnih mestih Vladivostok in Nahodka, je sporočila tiskovna agencija TASS. To so storili tudi v Severni Koreji - za vzhodno obalo države. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta