(FOTO in VIDEO) Na Hrvaškem odprli najdražji cestni odsek: 22 milijonov evrov za vsak kilometer "avtoceste do obale"

Va
18.10.2023 15:03

"Po Pločah in Zadru lahko tudi za Reko rečemo, da ima avtocesto do same obale," je bil na otvoritvi evforičen hrvaški premier Plenković.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reka
Profimedia

Danes odprta državna cesta DC 403 je stala okoli 70 milijonov evrov, povezuje pa tako imenovano Zagrebško obalo na Reki z bodočim kontejnerskim terminalom Reka Gateway, ki naj bi bil odprt leta 2025.

Gradnja je trajala tri leta. Na trasi skoraj trikilometrske ceste skozi gosto naseljeno območje so tunel Podmurvice in dva viadukta, s skoraj 22 milijoni evrov za kilometer pa je obveljala za enega najdražjih cestnih odsekov pri sosedih. Večina denarja (85 odstotkov) je prišla iz evropskega fonda za regionalni razvoj, ostalo je prispeval državni proračun.  

"Po Pločah in Zadru lahko tudi za Reko rečemo, da ima avtocesto do same obale," je na otvoritvi izjavil hrvaški premier Andrej Plenković. Po besedah premierja je Hrvaška pravkar dobila impresiven objekt, ki dokazuje, da se močno infrastrukturno razvija, in še se bo: vlada v Zagrebu načrtuje, da bo v tem desetletju rešila vse, kar je strateško pomembno v mreži cest in hitrih cest, tako Plenković.             

Po poročanju Index.hr je premier na otvoritvi obljubil še, da bo druga cev predora Učka odprta do turistične sezone, zagotovljen je tudi denar za cesto od Metkovića do Dubrovnika.

Ni še znano, kako se bo nova cesta na Reki imenovala, to je odločitev mesta. Plenkoviću je simpatično, pravi, da bi bila Mediteranska, "ker je Reka kot evropsko mesto kulture pokazala, kaj je hrvaški Mediteran".   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta