(FOTO in VIDEO) Joe Biden v govoru zmagovalca: Predsednik bom, ki ne deli. Čas je za obnovitev demokracije

08.11.2020 03:04

Nekaj čez pol tretjo v nedeljo zjutraj je v Wilmingtonu Joe Biden imel prvi govor po razglasitvi zmage na predsedniških volitvah 2020.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden
EPA

Prva je govorila nova podpredsednica Združenih držav Kamala Harris. Američanom se je zahvalila za visoko udeležbo na volitvah, ki je omogočila ves ta demokratični proces, je rekla, proces, ki se zaključuje z zmago Joeja Bidna. "Izbrali ste ga za bodočega predsednika ZDA." Stabilnega človeka s čvrsto roko, ga je opisala. Potem se je zahvalila svoji družini in se spomnila mame, priseljenke v Ameriki, ki da je verjela, da bo nekaj kot to, kar se pravkar godi, enkrat mogoče. Povzela je zgodovinski boj žensk za pravice, tudi za pravico voliti. "Sem prva ženska na tej funkciji, je rekla, nisem pa zadnja. Ker to je dežela priložnosti. Sanjajte z ambicijo," je pozvala zbrane privržence. 

Potem je nastopil čas za govor zmagovalca. "Moji dragi Američani, narod te države je povedal svoje in nam prinesel prepričljivo zmago z največ glasovi kadarkoli, celo 74 milijonov. Počaščen sem spričo tolikšnega zaupanja, ki ste mi ga dali. Predsednik bom, ki ne deli, ampak zedinja," je povedal Joe Biden. "Čas je za obnovitev demokracije," je rekel. Takoj po januarski inavguraciji bo predstavil načrt proti koronavirusu, je napovedal. "Naj se mračna doba demonizacije v Ameriki konča tukaj in zdaj. Nocoj ves svet opazuje Ameriko, Amerika je svetilnik."  

Biden je ponovil, da je šel v tekmo za Belo hišo, da bi Ameriki vrnil dušo in da bo svet Združene države spet spoštoval. Zahvalil se je svoji podpredsednici, Kamala Harris dokazuje, je rekel, da v Ameriki ni nič nemogoče. In soprogi Jill, dobra prva dama da bo.

Biden je napovedal, da bo že v ponedeljek imenoval komisijo, ki bo v času prenosa oblasti postavila temelje za ukrepanje proti pandemiji in bo 20. januarja, ko naj bi prisegel in se vselil v Belo hišo, pripravljena na delo. 

Ozrl se je tudi na volivce protikandidata, dozdajšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Razume, da so razočarani, ve, kako je to, ker je bil sam nekajkrat neuspešen, a zdaj je čas, da stopijo skupaj, je Američane pozval h koncu delitev. "Čas je, da prenehamo z ostro retoriko, spustimo temperaturo, vidimo eni druge, se ponovno poslušamo. Da bi napredovali, moramo nehati svoje nasprotnike jemati za sovražnike. Niso sovražniki, Američani so." 

Kamala Harris
EPA

EPA

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta