(FOTO) Britanski politik Jeremy Corbyn v Ljubljani: Poleg prekinitve ognja mora v Gazi priti tudi do konca okupacije

J.K.
24.02.2024 20:12

"Treba je začeti mirovna pogajanja, a ne le za prekinitev ognja, temveč tudi za končanje okupacije palestinskega ozemlja," je med drugim dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stranka Levica je na Gospodarskem razstavišču v petek gostila britanskega socialista in politika Jeremyja Corbyna, med letoma 2015 in 2020 vodjo laburistične stranke in vodjo opozicije v spodnjem domu britanskega parlamenta. V pogovoru, ki ga je vodila poslanka Levice Nataša Sukič, je Corbyn govoril o levih politikah in nujnosti prizadevanj za mir v današnjem svetu. O Gazi je rekel, da mora Zahod prenehati Izrael oskrbovati z orožjem.

"Treba je začeti mirovna pogajanja, a ne le za prekinitev ognja, temveč tudi za končanje okupacije palestinskega ozemlja, ki se ni začela po 7. oktobru, ampak veliko prej," je dejal. Opozoril je tudi na nerešeno vprašanje palestinskih beguncev v sosednjih državah.

S Corbynom se je pogovarjala poslanka Levice Nataša Sukič.
Robert Balen

O situaciji v Združenem kraljestvu, kjer bodo najverjetneje konec leta potekale volitve, je dejal, da je največja težava v pomanjkanju stanovanj. "Imeti dom je človekova pravica. Po volitvah 2019 sem konservativno stranko, ki je zmagala na volitvah, vprašal, kaj bodo najprej naredili. Svetoval sem jim, naj rešijo problem brezdomstva, naj ljudem ponudijo domove. Če so brezdomcem lahko poiskali domove med epidemijo kovida, lahko to storijo zmeraj," je povedal. O svoji nekdanji laburistični stranki je dejal, da zapostavlja delavski razred in da je v službi elite. 

Sprejela ga je tudi koordinatorica Levice Asta Vrečko. 
Robert Balen

Dotaknil se je tudi Juliana Assangea, čigar prošnjo o ponovnem sojenju in neizročitvi ZDA so ta teden obravnavali na sodišču v Londonu. Dejal je, da je treba Assangea podpreti, saj da je to boj za svobodo. "Večkrat sem ga obiskal v strogo varovanem zaporu Belmarsh, kjer vladajo grozni pogoji. Veliko sva govorila. Z veseljem ga podpiram. Prosim, podprite ga vsi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta