Florida odpravlja posledice orkana Milton

STA, A.L.
11.10.2024 17:49

Najbolj očitna posledica orkana so poplavljene ulice in uničena streha športnega stadiona v St. Petersburgu, sicer pa je orkan Floridi z najhujšim prizanesel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na Floridi intenzivno odstranjujejo razbitine po orkanu Milton, ki je v sredo zvečer udaril ob zahodno obalo ameriške zvezne države pri mestu Sarasota in po zadnjih podatkih skupaj s tornadi, ki jih je sprožil, zahteval 16 življenj. Okrog 2,5 milijona odjemalcev je še vedno brez elektrike, deli države pa so pod vodo, poročajo ameriški mediji.

Milton je še pred prihodom na zahodno obalo na vzhodu povzročil tornade in v okrožju St. Lucie so našteli šest smrtnih žrtev. Eden od tornadov je pri mestu Fort Pierce zahteval štiri življenja. Oblasti nekaj smrtnih primerov pripisujejo drevesom, ki jih je izruval močan orkanski veter s hitrostjo okrog 200 kilometrov na uro.

Najbolj očitna posledica orkana so poplavljene ulice in uničena streha športnega stadiona v St. Petersburgu, sicer pa je orkan Floridi z najhujšim prizanesel. To je na novinarski konferenci priznal tudi guverner države Ron DeSantis.

K vse močnejšim neurjem prispevajo podnebne spremembe

Milton je v nekaj urah prešel Florido in se razpihal nad Atlantikom. Hujše posledice je pred dvema tednoma povzročil orkan Helene, ki se je iz Mehiškega zaliva pomikal čez Florido in še pet zveznih držav proti severu ter ob več kot 200 žrtvah povzročil še hude poplave.

Skupaj s čiščenjem se nadaljujejo tudi operacije iskanja in reševanja in obalna straža je iz voda Mehiškega zaliva rešila čolnarja, ki je preživel več ur v razburkanem morju tako, da se je krčevito oklepal prazne skrinje za pijačo.

Znanstveniki že dlje časa opozarjajo, da k vse močnejšim neurjem prispevajo podnebne spremembe zaradi človeških dejavnosti, ameriški republikanci, ki teh sprememb ne priznavajo, pa so prišli na dan z alternativno teorijo, da vreme usmerja demokratska vlada predsednika Joeja Bidna.

Odločna podpornica republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Greene trdi celo, da neurja nad republikanska območja ZDA pošilja Biden, obenem pa, da so katastrofe v demokratskih delih države posledica božje jeze.

Trump medtem vztraja pri trditvi, da zvezna vlada republikanskim območjem ne pomaga, predsednik Biden pa ga poziva, naj neha lagati.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta