Erdogan Zahod obtožil, da podpira izraelske načrte za širjenje konflikta na Bližnjem vzhodu

STA
26.06.2024 15:34

Stopnjevanje napetosti v regiji bi lahko privedlo do katastrofe, opozarja turški predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zahodne države podpirajo načrte Izraela za napad na Libanon in s tem tudi širjenje konflikta na Bližnjem vzhodu, je izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

"Izrael zdaj meri na Libanon in vidimo, da zahodne sile v ozadju trepljajo Izrael po hrbtu in ga celo podpirajo. Žalostno je, da so države, ki govorijo o svobodi, človekovih pravicah in pravičnosti, ujetnice duševno motene osebe, kot je Netanjahu," je dejal Erdogan.

Izjave turškega predsednika sledijo zaostrovanju razmer na izraelsko-libanonski meji, kjer že od začetka vojne v Gazi 7. oktobra lani stalno poteka obstreljevanje med Izraelom in libanonskim oboroženim gibanjem Hezbolah.

Izraelska vojska je prejšnji teden potrdila načrt za ofenzivo v Libanonu. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je Hezbolahu zagrozil s totalno vojno, premier Benjamin Netanjahu pa je sporočil, da vojska končuje najintenzivnejšo fazo vojne v Gazi ter da se bo del izraelskih sil premaknil na mejo z Libanonom.

V odzivu na grožnje Izraela je vodja Hezbolaha Hasan Nasrala pred dnevi poudaril, da v primeru vojne ne bo prizaneseno nobenemu kraju v Izraelu. Prav tako je posvaril Ciper pred odpiranjem letališč in oporišč za izraelske sile v primeru vojne. "Odprtje ciprskih letališč in oporišč izraelskemu sovražniku za napad na Libanon bi pomenilo, da je ciprska vlada del vojne," je dejal.

Podobno je v ponedeljek izjavil tudi turški zunanji minister Hakan Fidan, ki je Grčijo in Ciper posvaril pred vpletanjem v konflikt na Bližnjem vzhodu. "Če se boste postavili na eno ali drugo stran, bo ta ogenj zajel tudi vas," je izjavil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta