Bivša slovenska diplomatka s svojim burnim odzivom zaradi ribe na Facebooku povzročila nemir v hrvaških medijih

Miha Raičevič
10.08.2021 13:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do spora med nekdanjo slovensko diplomatko in hrvaškim ribičem je prišlo zaradi lova na ribe kirnje. (Fotografija je simbolična)
Profimedia

Nekdanja slovenska diplomatka Špela Cimerman je v hrvaških medijih poskrbela za nekaj razburjenja. Na Facebook profilu njene šole za podvodni ribolov Sea Spirit Adria je namreč 5. avgusta objavila nekaj fotografij, s katerimi je želela privabiti nove stranke. "Pridružite se nam," je ob tem zapisala. 

Nekatere fotografije so jo prikazovale s hobotnico in tudi eno izmed poslastic jadranskega morja - ribo kirnjo. Eden izmed komentatorjev pod objavo je zapisal, da je trenutno lov na kirnje prepovedan. Na Hrvaškem je namreč podvodni lov teh rib prepovedan v juliju in avgustu. 

"Vsa čast za trofejo v času prepovedi lova ... Mislim, da je vsak komentar odveč. Nažalost ..." jo je opozoril nek ribič, ki je ob tem dodal tudi fotografijo pravilnika o zaščiti rib in drugih morskih organizomv, ki to eksplicitno prepoveduje, poroča hrvaški časnik Večernji list. Ta je zakril ime ribiča, ki se je odzval pod omenjeno objavo.

Join us

Objavil/a Sea Spirit Adria dne Četrtek, 05. avgust 2021

"Lovim samo za hrano. Imam dovoljenje ministrstva za pomorstvo," je ribič dobil odgovor omenjene šole. V nadaljevanju dialoga pa je sledil zapis: "Odje.. lov na kirnje trenutno ni prepovedan." Ko jo je dotični ribič še naprej opozarjal na prepoved lova omenjenih rib, mu je Špela Cimerman še s svojega profila odgovorila: "Ne seri!!!" 

Čemu pripisuje svoj odziv?

Spletni portal Morski.hr je nato poklical Cimermanovo na telefonsko številko njene šole za potapljanje, jadranje in podvodni ribolov. Na vprašanje, če lahko komentira fotografijo, je odvrnila, da je stara že pet let in da so na njej njeni lasje blond barve, trenutno pa ima lase črne barve. Potrdila je, da je prav ona odgovarjala na komentarje na profilu njene šole na Facebooku.

Sledilo je še vprašanje, ali je primerno za diplomata v Evropski uiji, da odgovarja z besedami kot so "ne seri" in "odj..." ter podobno, pa je dogovorila, da ni diplomatka in da dela v Somaliji. Povedala je še, da je polkovnica v vojski Združenih narodov, da je bila na Hrvaškem diplomat med letoma 2009 in 2014 in da ima posttravmatsko stresno motnjo. Nato pa je prosila novinarja, naj jo pusti pri miru. Ta še ni odnehal in jo je vprašal, če psovke v odgovorih na komentarje pripisuje tej motnji in odgovorila je pritrdilno. 

Nato pa je še dejala, da ima stalno prebivališče na Hrvaškem in da bo "jutri" odšla po hrvaško državljanstvo. "Kandidirala bom na volitvah v Republiki Hrvaški in vse bom zaprla! Ves organiziran kriminal v tej državi," je povedala. Na vprašanje, na koga cilja, pa je odvrnila, da je protiobveščevalka in da bi s tem kršila pogodbo. 

Novinar portala Morski.hr je nato pregledal njen profil in ugotovil, da je fotografijo s kirnjo objavila 15. junija 2018. "Torej v času, ko prepoved lova ni v veljavi," so zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta