Biden pozval k premoru v Gazi, papež Frančišek vidi rešitev v dveh državah

STA, M.R.
02.11.2023 08:06

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v odgovor na poziv k premirju v Gazi izrazil željo po premoru, da bi lahko oblegano enklavo zapustili talci. Oglasil se je tudi papež Frančišek, ki vidi rešitev za vprašanje Izraela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden v Minnesoti
REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je na shodu v Minnesoti v družbi okoli 200 svojih podpornikov pozdravil prve odhode ameriških državljanov prek mejnega prehoda Rafa. Skupno naj bi bilo sicer v Gazi 400 Američanov.

Bidna, ki se bo naslednje leto potegoval za nov predsedniški mandat, je med govorom na dogodku prekinil eden od udeležencev in od njega zahteval, naj nemudoma pozove k premirju. Ameriški predsednik njegovi želji ni ugodil, namesto tega je pozval zgolj k premoru.

"Mislim, da potrebujemo premor. Premor pomeni dati čas, da spravimo ven ujetnike," je povedal 80-letni voditelj. Kasneje so v Beli hiši pojasnili, da je predsednik ob omembi ujetnikov govoril o talcih, ki so jih med vdorom v Izrael 7. oktobra zajeli pripadniki palestinskega oboroženega gibanja Hamas.

Biden, ki vselej izpostavlja neomajno podporo ZDA Izraelu, si je ob tem jemal zasluge za odprtje mejnega prehoda Rafa, prek katerega bodo lahko enklavo prek Egipta zapustili izpuščeni talci.

Papež Frančišek med molitvijo v Vatikanu
EPA

Biden je zagotovil, da si njegova vlada neprekinjeno prizadeva, da bi Američani čim prej varno zapustili Gazo. V enklavi je od začetka izraelskega obleganja in obstreljevanja bilo ubitih več kot 8800 ljudi.

Biden je med govorom izrazil zaskrbljenost zaradi civilistov v Gazi. "Vsi smo videli uničujoče podobe iz Gaze, palestinske otroke, ki so jokali za izgubljenimi starši in starše, ki so na roke in noge svojih otrok napisali njihova imena, da bi jih lahko identificirali," je dejal. Njegova vlada se je sicer od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize zavezala k okrepitvi pomoči za Izrael.

Državni sekretar Antony Blinken je v torek v senatu dejal, da je v Gazi 400 njihovih državljanov in 600 sorodnikov, ki želijo oditi.

Ghassan Shamieh, ki je v imenu palestinskih Američanov v Gazi vložil tožbo proti zunanjemu ministrstvu, je dejal, da družine le malo verjamejo v vladne obljube. State Department naj bi že petkrat pozval ljudi, naj pridejo na mejni prehod Rafa, vendar niso mogli čez.

Blinken bo v petek odletel nazaj na pogovore v Izrael, kar bo njegov četrti obisk v zadnjem mesecu. State Department je sporočil, da bo Blinken odšel tudi v Jordanijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta