Življenjske lekcije Luke Jezerška: Vrhunska kulinarika je lahko tudi zelo enostavna, a odlična. Enako kot ljubezen

Saša Britovšek Saša Britovšek
09.03.2020 06:05

Luko Jezerška so še nekaj leti nazaj večinoma poznali ljubitelji kulinarike in tradicionalne slovenske kuhinje. Potem pa ga je, strastnega kuharskega mojstra, moža, očeta in člana priznane družine gostincev, med znane slovenske obraze izstrelil kuharski šov MasterChef Slovenija, kjer je eden od treh sodnikov, ki skozi tekmovanje vodijo in ocenjujejo ljubiteljske kuharje. Zaupal nam je nekaj svojih življenjskih spoznanj, tudi takih, ki niso povezana s kulinariko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Jezeršek 
Primož Bregar/Jezeršek gostinstvo

Tesno ob vašem imenu se običajno - zraven seveda kulinarike in gastronomije - pojavlja tudi beseda tradicija, klasično slovensko ... Pa če pogledava prvo: Kaj vam pomeni tradicija? Kako tradicionalen človek ste in na katerih področjih?
Lahko bi rekel, da sem tradicionalen. A v nekih normalnih okvirjih. Všeč mi je, kadar gre za praznike, običaje, takrat ima tradicija svojo vrednost in zato delam na tem, da se ohranja. 
Očitno je, da imate kulinariko v krvi. Verjetno bi se lahko v mladosti uporniško obrnili stran od družinske tradicije. Kaj vas je prepričalo, da tega niste storili?
Starši so nam predstavljali kulinariko in tradicijo kot nekaj lepega. Mislim, da je bilo to odločilno. Če so stvari tako predstavljene, potem ni razloga, da bi jih zavrnili. Tako smo otroci ostali v poklicu, ki ga opravljata oče in mama. Tudi sam vidim v tem tehten razlog, zakaj to danes počnem. 
Kaj vas je življenje naučilo o družini in njenem pomenu?
Vedno sem se dobro počutil v krogu družine, v okolju, kjer sem “gor zrasel”. To isto želim prenesti tudi na svoje otroke. Se je pa zato treba v današnjem času precej prilagajati, saj živimo življenja, ko te vrednote niso več najbolj vsakdanje. Dom je družina in lepo je priti domov. To je bistveno. A da tako čutiš in si na dom lahko ponosen, morajo biti urejeni odnosi, okolje … Če to dosežeš, se med starši in otroki ustvari vzajemno spoštovanje, kar se mi zdi zelo pomembno.

Luka Jerzeršek
Matic Kremžar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta