Eden najbogatejših Zemljanov hkrati tudi največji lastnik zasebnih kmetijskih zemljišč v ZDA

Gr.G.
18.01.2021 12:42
Je šel soustanovitelj Microsofta med kmetovalce? Ameriški mediji pišejo o kmetu Billu, milijarder pa naj bi si želel le večje raznolikosti pri svojem portfelju naložb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Reuters

Tretji najbogatejši Zemljan Bill Gates, če gledamo po Bloombergovi lestvici, kjer njegovo premoženje ocenjujejo na 134 milijard dolarjev, oziroma četrti najbogatejši po lestvici Forbes, kjer pišejo, da ima 120,2 milijarde dolarjev premoženja, je hkrati tudi največji lastnik zasebnih kmetijskih zemljišč v Združenih državah Amerike. V kar 18 zveznih državah ZDA ima soustanovitelj Microsofta s soprogo Melindo Gates v lasti kmetijska zemljišča v skupni površini 242.000 hektarjev. Največ zemlje imata zakonca Gates v lasti v Louisiani (69.071 hektarjev), Arkansasu (47.927 hektarjev) in Nebraski (20.558 hektarjev), je razvidno iz poročila, ki ga je objavila revija The Land Report.

Lastnik nekaterih zemljišč je Bill Gates osebno, ostala so v lasti Cascade Investment. The Land Report poroča, da je Gates leta 1994 zadolžil družbo Cascade Investment, da poskrbi za večjo raznolikost njegovega portfelja naložb, izbirati pa so morali zgolj takšne, ki imajo enake ali večje donose kot Microsoft. Med drugim so kupili delež v družbi Ecolab, delnice prodajalca rabljenih avtomobilov Vroom, investirali v Kanadske državne železnice.

Fundacija Billa in Melinde Gates je vlagala tudi v razvoj tako imenovanih "super pridelkov", ki so odporni na vremenske spremembe in vzrejo krav molznic z večjo pridelavo mleka. Kako Gates koristi kupljena zemljišča, za Forbes niso odgovorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta