(FOTO) Bolj osebno ne gre: Ana Dolinar objavila slike domačega poroda

D.Ži
04.08.2020 16:13

Priljubljena igralka je svojim spletnim sledilcem odprla vrata v svoj svet materinstva in se spomnila magičnega trenutka izpred leta dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Težko si predstavljamo bolj osebno in intimno zgodbo, čeravno na najbolj plitkem družbenem omrežju. Priljubljena slovenska igralka Ana Dolinar Horvat, sicer hči igralke Bernarde Oman in voditelja Janeza Dolinarja, je pred letom dni povila sinka, zdaj pa je s svetom in spletom na Instagramu delila zelo osebne fotografije poroda, ki so mnoge presenetile, tudi zaradi zgodbe, s katero je Dolinarjeva objavo pospremila. Ana se je namreč odločila za domač porod in o tej izkušnji spisala pravi esej.  
{instagram}https://www.instagram.com/p/CDTfdrMlqCG/{/instagram}
"Ko sem pred letom dni objavila, da sem svojega sina rodila doma, v miru, ljubezni in spoštovanju, se mi je oglasilo ogromno žensk. Nekatere s podobno lepimi, navdihujočimi zgodbami, druge, ki mislijo, da sem zmešana 'new agerka', predvsem pa tiste z bolj travmatičnimi izkušnjami poroda. Tiste, ki bi si želele roditi drugače. Vsaka z drugačno, popolnoma svojo zgodbo, ampak nekaj je bilo skupnega skoraj vsem. Vsaka bi si želela porod, kakršnega sem imela sama, vendar si tega nikakor ne bi upala. Upala! Takrat sem tudi zapisala, da se je tisto noč poleg mojega sina rodila tudi nova ženska. Tako dolgo sem bila tiho. Tako dolgo sem se bala izreči. Tako dogo sem se bala, da bom napadena, da bom nerazumljena. No, zdaj sem tukaj. In zdaj moram izreči: POROD JE IZREDNO POMEMBEN!!! Veliko bolj kot si sploh lahko predstavljamo. Porod ima lahko najbolj transformativno moč v življenju ženske! In večno bom hvaležna, da sem rodila svojega otroka v svoji moči. Popolnoma razumem, da večina žensk izbere medicinski model poroda, v prepričanju, da je to zanje in za njihovega otroka bolj varno - kar verjamem, da je ena večjih laži in prevar, ki jih je razširil patriarhalni sistem. Tudi v meni je bilo ogrooomno strahu. Zato nikoli ne krivim žensk, krivim sistem! Vem, da ta strah prihaja od družbe, ki ne želi, da zaupamo svojemu telesu. Od družbe, v kateri smo trenirane, da nas je groza poroda. V sistemu, ki je vzel moč ženski, ki rojeva. V sistemu, ki ne zaupa materam. V kulturi, ki nas uči, da je naša kri umazana, da morajo bit naša telesa brez dlak, naše besede prijazne, obnašanje lepo. Bile smo zatirane, zlorabljene, ustrahovane. Vzgojene v patriarhalnem sistemu, ki je ženskam za predolgo vzel avtonomijo, kjer je noseča ženska obravnavana kot pacient, kjer se do mater vedemo pokroviteljsko in nespoštljivo in kjer se žensko ustrahuje, če se postavi zase in za svojega otroka," je prvi del njene zgodbe. 
{instagram}https://www.instagram.com/p/CDTf859F687/{/instagram}
{instagram}https://www.instagram.com/p/CDThHpWlrkW/{/instagram}
{instagram}https://www.instagram.com/p/CDKcKoSFWN8/{/instagram}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta