Uspešno izvedli čurkarijado. Nagradili vse sodelujoče za njihove kašnate klobase

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
20.01.2024 05:00

Društvo Antonovanje na Kogu je uspešno izpeljalo čurkarijado, tekmovanje v izdelavi kašnatih klobas ali čurk - pričeli so ga z okroglo mizo Čurke, raziskovanje kulinaričnih možnosti in razvoj turističnega potenciala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagradili so vseh 15 izdelovalcev kašnatih klobas ali čurk.
Društvo Antonovanje na Kogu

Čurka je kulinarični izdelek, ki so mu posvetili že 15 let promocijske dejavnosti. Predstavili so primer dobre prakse s Koga, saj čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem velja za najbolje ocenjeno kulinarično prireditev pod okriljem blagovne znamke Jeruzalem Slovenija.

"Čurka je postala prepoznavni kulinarični izdelek po celi Sloveniji, ki se ga išče, uspelo pa je ravno to, o čemer nismo na glas govorili - doseči ceno, saj ima danes čurka ceno mesnate klobase. S ponosom rečemo, da smo s Koga, fara svetega Bolfenka, tam, kjer je sveti Anton, tam, kjer imamo čurko. Imamo svojega Matjašeka in himno o čurki. Kdo ima to na svetu? Nihče, mi imamo čurke in vino," je dejal predsednik Društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc.

Čurkarijada je tokrat potekala kot odprta kuhinja, kjer so obiskovalci uživali v neomejeni količini čurk, zelja in v vrhunskih kogovskih vinih. Čurke sta ocenili strokovna komisija, ki jo je vodil Peter Pribožič, ter komisija potrošnikov. Na ocenjevanju je sodelovalo 15 izdelovalcev, ki so prinesli skupno 25 vzorcev. Podelili so dvanajst zlatih priznanj, deset srebrnih in tri bronasta ter priznanje za sodelovanje. Obiskovalci čurkarijade na Kogu so lahko pokušali kašnate klobase tudi iz različnih slovenskih pokrajin.

Prireditev je bila glasbeno obarvana, saj so nastopile domače folklorne in glasbene skupine. Sočasno je potekala otroška čurkarijada, kjer sta za aktivnosti skrbela Center za družine Ormož in Mladinski center Ormož, ki delujeta pod okriljem tamkajšnje Ljudske univerze. Na prireditvi so podelili priznanja in nagrade 16. likovnega natečaja za osnovnošolce pod naslovom Gudeki s Koga. Vidno vlogo je imel društveni mesar Matjašek I. Kogovski, ki pomen čurk in kolin zastopa po Sloveniji in v tujini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta