Spominjanje, domoljubje in podpora miru

Marjan Toš
12.12.2023 16:00

V Središču ob Dravi proslavili 30 let Zveze veteranov vojne za Slovenijo in 55 let Teritorialne obrambe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovesnost so popestrili številni praporščaki.
Arhiv ZVVS

Člani Območnega združenja (OZ) Veteranov vojne za Slovenijo (VVS) Ormož so z ormoškim Območnim odborom Zveze častnikov v Središču ob Dravi organizirali spominsko slovesnost v počastitev 30-letnice ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in 55-letnice ustanovitve Teritorialne obrambe (TO). Kot je povedal Miran Fišer, predsednik ormoškega OZ ZVVS, so v prvem delu prireditve izvedli bogat kulturni program, v katerem so nastopili učenci domače osnovne šole iz Središča ob Dravi in kvartet trobil Kulturnega društva Ormož. Slovesnost so popestrili praporščaki Pokrajinskega odbora ZVVS za Pomurje, domačega OZ VVS Ormož in sosednjih OZ VVS Ljutomer, Gornja Radgona, Maribor, Ptuj, Ruše, Lenart, Slovenska Bistrica, policijskega veteranskega društva Sever Maribor in Območnih združenj zveze častnikov Ormož, Slovenska Bistrica in Ljutomer. Slavnostni govornik na proslavi je bil podpredsednik ZVVS brigadir Venčeslav Ogrinc.

Pred slavnostno akademijo so pripravili tematski pogovor o delovanju obrambnega sistema pred vojno za Slovenijo, o razvoju Teritorialne obrambe in o aktivnostih med osamosvojitveno vojno. V pogovoru so vtise in poglede iz vojnega časa razgrnili nekdanji komandant OŠTO Ormož Mirko Novak, nekdanji pripadnik TO Pomurja in Vzhodnoštajerske pokrajine generalmajor dr. Alojz Šteiner ter veterana Ivan in Franc Puklavec iz ormoškega voda za protipartizansko delovanje. Tematski pogovor je postregel še z nekaterimi zanimivimi temami o delovanju veteranskih in častniških organizacij, o čemer so spregovorili predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Območne zveze častnikov Ormož Ernest Pleh in podpredsednik ZVVS Ormož Dušan Bombek. Ta je posebej izpostavil prispevek krajanov Središča ob Dravi v času agresije JLA pri obrambnih aktivnostih v nekdanji skupni občini Ormož.

Kot je še povedal Miran Fišer, so organizatorji z vsebinskimi poudarki tematskih pogovorov izredno zadovoljni, saj so udeleženci nanizali nova spoznanja o dogodkih med osamosvojitveno vojno leta 1991 na tem območju. Predvsem pa je poudaril, da je bil pogled mladih nastopajočih zazrt predvsem v prihodnost in z veliko željo po svetovnem miru, brez vojn in prelivanja krvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta