Osankarica: Junaki Pohorskega bataljona še čakajo na razstavo. Na boljše čase pa tudi požgani planinski dom

Rok Kajzer Rok Kajzer
03.12.2023 17:29

Preverili smo, kaj bo z razstavo posvečeno Pohorskemu bataljonu, ki je bila do nedavnega na ogled v gradu Slovenska Bistrica. Župan Ivan Žagar se bo zavzel, da bi z Muzejem narodne osvoboditve Maribor postavili panojsko razstavo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na bistriškem gradu je bila letos na ogled razstava Pohorski junaki.
Rok Kajzer

V Galeriji Grad na Gradu Slovenska Bistrica je bila še do pred kratkim na ogled razstava z naslovom Pohorski junaki, ki je bila posvečena 80-letnici padca Pohorskega bataljona. Pripravili so jo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor (MNOM), njena avtorica je bila dr. Irena Mavrič Žižek. Predstavili so delovanje partizanskih enot na Pohorju od leta 1941, ko je bila na Pohorju ustanovljena Pohorska četa, delovanje in padec Pohorskega bataljona ter ostale enote s širšega območja Pohorja, ki so nastajale in delovale do leta 1945.

Z zadnjega javnega vodenja po razstavi v Bistriškem gradu 
Rok Kajzer

Del razstave (makete) je bila tudi postavitev, ki je bila nekoč v prostorih ob Domu na Osankarici in ki ji je uničujoči požar, ki je izbruhnil aprila 2021, k sreči prizanesel. Gasilci so takrat uspeli rešiti razstavišče Pohorskega bataljona, ki je bilo v levem krilu zgradbe, medtem ko je nekdanji planinski dom pogorel praktično do tal. "Prizadevali so si zaščititi tudi razstavo in pomagali rešiti predmete," so takrat sporočili iz MNOM. "Voda je naredila svoje in razstava bo potrebna obnove. Naslednji teden staknemo glave z lastniki prostorov. Hvala gasilcem, ki so naredili vse, kar je bilo možno, in še več!" so bili takoj po požaru hvaležni muzejski delavci.

Del razstave naj bi bil v prihodnje na ogled v Rušah ali Selnici ob Dravi.
Rok Kajzer

Kako torej naprej? Simona Tripkovič, direktorica MNOM, pojasnjuje, da je razstava v Slovenski Bistrici že podrta in da bo predvidoma njen del razstavljen v Rušah ali v Selnici ob Dravi. Potekajo tudi dogovori z občino Slovenska Bistrica, da bi razstavo v panojski različici postavili tudi na Osankarici, vendar pa dokončna odločitev še ni sprejeta. MNOM bo sicer poskrbel za strokovni del, vse ostalo pa je, pojasnjuje direktorica, v rokah občine Slovenska Bistrica.

Pogorišče nekdanjega Doma na Osankarici, levo ob njem del, v katerem je bila prej razstava o Pohorskem bataljonu.
Branka Bezjak

Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice, pojasnjuje, da se na Osankarici do zdaj še ni nič premaknilo, saj je pogorišče v zasebni lasti, lastnik pa postavlja "nemogoče pogoje". Občina je bila namreč zainteresirana za odkup. Župan upa, da se bo vendarle kmalu nekaj premaknilo na tej točki, ki je nenazadnje tudi turistično zelo zanimiva. Do razrešitve teh težav pa se z MNOM dogovarjajo, da bi postavili panojsko razstavo o Pohorskem bataljonu, je potrdil tudi župan. Obljub Žagar sicer ne želi dati, se pa bo zavzel, da bi takšno razstavo postavili do 8. januarja prihodnje leto, ko bo na Osankarici - kakor vsako leto - spominska slovesnost v spomin na padec Pohorskega bataljona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta