Kaj s pogorelim Domom na Osankarici? Občina Slovenska Bistrica se zanima za nakup, a je cena previsoka

Irena Brdnik
22.01.2023 04:10

Za v požaru uničeno poslopje nekdanjega Doma na Osankarici še (kmalu) ni videti rešitve. Prostori pa že od 8. aprila 2021, ko je gostinski del zgradbe prizadel požar, žalostno samevajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji Dom na Osankarici na posnetku iz lanskega začetka leta
Sašo Bizjak

Tudi prostor v delu, kjer je bila urejena muzejska razstava Partizansko Pohorje je sedaj prazen. Nekateri eksponati, ki so last Muzeja narodne osvoboditve Maribor in so bili prej na omenjeni razstavi na Osankarici, so sedaj na razstavi ob Pohorskem bataljonu, ki je na ogled v Galeriji grad, so povedali v Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica. 

Lastnica zgradbe, kjer je muzej, parkirišča in nekaterih skupnih prostorov na Osankarici je Občina Slovenska Bistrica. Nekdanjega gostinskega dela pa zasebni lastnik Zvonko Krošl s Šmartnega na Pohorju, ki je ta del oddajal v najem do požara. Občina Slovenska Bistrica se sicer že vse od požara zanima za nakup preostalega dela zgradbe, vendar z lastnikom, ki nepremičnino še vedno zelo visoko ocenjuje, do sedaj ni našla skupnega jezika pri ceni. "Dogovori z lastnikom so sedaj v mirovanju," je povedala Irena Jereb, vodja oddelka za družbene dejavnosti slovenjebistriške občine. Pojasnila je še, da je občina Slovenska Bistrica za objekt naročila cenitev in tako so izvedeli, da je lastnikova cena več kot polovico višja od tiste, ki jo je izračunal cenilec. Poleg tega bi bila tudi preureditev velik finančni zalogaj, del doma bi bilo treba tudi dograditi. Občina je v izdelavo že naročila tudi te analize.

Irena Brdnik

Poleg tega je občina Slovenska Bistrica na pristojno ministrstvo podala tudi pobudo, ki jo je predlagal lokalni odbor stranke SD, da bi v gostinskem delu uredili center obšolskih dejavnosti. Po besedah Jerebove so dobili odgovor (še od prejšnje vlade), da je teh centrov dovolj. Tako se tudi pri tej zamisli še nič ni premaknilo z mrtve točke.

Spomnimo, da je bila v muzejskem prizidku doma na Osankarici razstava Partizansko Pohorje, ki je prikazovala okupacijo in narodnoosvobodilni boj padca Pohorskega bataljona 8. januarja 1943, ki se je zapisal v zgodovino kot simbol boja proti okupatorju. Zgodba je živo govorila o razmerah, v katerih so se borci borili, in posledicah, ki jih je boj pustil na ljudeh, naravi in v socialnem spominu. Razstava je ob slikovnem in tekstovnem gradivu obsegala tudi maketo zemljanke z muzealijami, maketo poslednjega zemljišča in projekcijo dokumentarnega filma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta