Letošnje, že osmo vino kurentovo vino Mistik je iz haloškega grozdja. Kaj pravi enolog Ptujske kleti?

Darja Lukman Žunec
08.02.2024 04:00

Združenje kurentov Ptuj je v prostorih Ptujske vinske kleti pripravilo pokušino uradnega vina letošnjega Kurentovanja vino Mistik 2023 je narejeno iz renskega rizlinga

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S predstavitve osmega vina Mistik, pri katerem se poznajo lanske vremenske razmere
Črtomir Goznik

Za vino Mistik vsako leto grozdje ročno trgajo v drugem vinogradu, trgatve pa se udeležijo številni člani skupin kurentov ali korantov. Prvo tovrstno, tako imenovano kurentovo trgatev, so opravili leta 2016. Vino pa nato donegujejo v Ptujski kleti.

Kot je pojasnil vodilni enolog v kleti Maksimiljan Kadivec, je letošnji Mistik pridelan in negovan po različnih tehnoloških postopkih v Vinskem hramu Ptujske kleti: "Mistik 2023, pridelan iz sorte renski rizling, ponuja edinstveno izkušnjo rastišča Haloz, kjer so že od nekdaj uspevali najboljši renski rizlingi našega območja.

Zadnja trgatev je bila močno pod vplivom celotnega leta, nalivov in nestanovitnega vremena, zato lahko pričakujemo obilo svežih vonjav, ki nas bodo spominjale na jabolka, note citrusov in koščičastega sadja."

Trgatev za novo vino Mistik so člani korantovih ali kurentovih društev, ki delujejo pod okriljem ptujske zveze, z veseljem opravili v začetku oktobra lani. V vinogradu, nedaleč od znamenitega gradu Borl, vinogradniške družine Kolednik, ki Ptujsko klet že vrsto let oskrbuje s svojim skrbno pridelanim grozdjem.

Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov Ptuj, je poudaril še, da vino Mistik že vsa leta simbolizira poglobljeno povezanost med ljudmi, skrivnostno izkušnjo ob deljenju trenutkov veselja, skupnosti in je simbol za izražanje različnih čustev - od radosti do melanholije: "Kot je življenje nekaj skrivnostnega, globoko duhovnega in polnega različnih izkušenj, tako vino Mistik prinaša edinstveno vinsko izkušnjo, ki presega zgolj okus in vonj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta