Victor Wembanyama: Nova košarkarska zvezda je rojena

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.10.2023 07:00

Težave z osebnimi napakami in neustavljivi Luka Dončić so preprečili sanjski debi čudežnemu najstniku, ki pa očitno ne bo šel po stopinjah neslavnih predhodnikov, ki številke ena na naborih NBA niso upravičili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako visokega košarkarja s tako natančnim metom od daleč svet še ni videl.
EPA

Zdaj že izkušeni Luka Dončić mu je demonstriral dobre pol učne ure košarke, v kateri je s trojnim dvojčkom (33 točk, 13 skokov in 10 asistenc) poskrbel za zmago Dallasa nad San Antoniom (126:119). Še več; Dončićev novi soigralec, 19-letni Dereck Lively, mu je s 16 točkami in 11 skoki odvzel celo primat najboljšega novinca na tekmi. A Francoz Victor Wembanyama, čigar NBA-debi je bil morda najbolj pričakovan vse od debija LeBrona Jamesa pred 20 leti, ni razočaral. Petnajst točk in pet skokov je zbral najstnik, ki od Dončića prevzema štafeto čudežnega dečka in hvalospeve, da je meja zanj le nebo. Morda mu je Wembanyama res še najbližje - 225 cm meri v višino, razpon rok sega do 245 cm. Kot da to ni dovolj, je izjemno natančen pri metu za tri točke - tri trojke je ob debiju dosegel iz petih poskusov.

"On je eden najobetavnejših igralcev, ki so vstopili v ligo NBA," tudi Luka Dončić priznava po prvem srečanju z "eurojackpotom". Ja, že vsaj leto pred junijskim naborom se je vedelo, da bo Wembanyama izbran kot prvi. Vprašanje je bilo le, kdo bo na predhodni loteriji zadel dobitno srečko, prvi izbor. Da bi imeli čim več možnosti, so klubi brez večjih ambicij v lanski sezoni načrtno izgubljali tekme. V boju za košarkarja generacije je nad tovrstno taktiko, ki v NBA sicer ni nič novega, skrb izrazil tudi komisar lige Adam Silver. A na koncu sankcij ni bilo; tri najslabše ekipe sezone, San Antonio, Houston in Detroit, so imele po 14 odstotkov možnosti, da si priigrajo prvi izbor - in uspelo je ostrogam. Prvič po letu 1997, ko so s Timom Duncanom poskrbeli za pravcato dinastijo, s prvim izborom pa so zadeli že tudi deset let prej, ko so dobili še enega kasnejšega člana hiše slavnih Davida Robinsona.

Čeprav sta bila Duncan in Robinson v obdobju skupnega igranja označena kot "twin towers", dvojec stolpov, je Wembanyama od obeh višji, predvsem pa bolj raznovrsten košarkar z natančnim metom, ki si ga lahko skreira kar sam. In pristal je ravno v ekipi, ki je zaradi trenerja Gregga Popovicha znana po delu z mladimi, tudi evropskimi košarkarji. Štirikratni NBA-prvak Tony Parker, zdaj predsednik Asvela, v katerem je Wembanyama igral predlani, je živ dokaz.

Čeprav je z Asvelom že pri 17-ih igral v evroligi, se je mladenič lani odločil za korak nazaj, da bi potem skočil dva naprej. Podpisal je za pariški Metropolitans 92, klub Klemna Prepeliča pred odhodom v Real, kjer je trener francoski selektor Vincent Collet. Wembanyama je takoj postal prvo ime francoske lige, vodilni na številnih lestvicah - v točkah (21,6 na tekmo), skokih (10,6) in blokadah (3,1).

V zadnjih mesecih je njegova slava rasla, tudi Popovich priznava, da ga želi čim bolj zaščititi pred zunanjim svetom. V zadnjih letih je nič koliko primerov, ko so prvi izbori naborov povsem pokleknili pod pritiskom pričakovanj; Markelle Fultz (2017), Anthony Bennett (2013), Greg Oden (2007), Kwame Brown (2001) … A Wembanyama se je vsaj za zdaj s pompom brez težav kosal; najboljše prijateljice najde v knjigah, po besedah menedžerja Bouna Ndiayeja se po 21. uri popolnoma izklopi od zunanjega sveta, na pripravljalnih tekmah je bil najboljši posameznik San Antonia, na debiju so mu to preprečile zgodnje težave z osebnimi napakami. Ne glede na to je jasno; nova zvezda je rojena. Peter J. Holt, predstavnik Spursov na loteriji za nabor, je to vedel že junija, ko je ob razglasitvi, da bo San Antonio izbiral prvi, kar skočil s stola in začel proslavljati. No, za prvo slavje na igrišču bo treba počakati, da nasprotnik ne bo Dončić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta