(VEČER NA EURU) Slovenija sekundo od zmage: Jović pozno odgovoril Karničniku

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.06.2024 17:03

Naša nogometna reprezentanca v Münchnu, kjer se je zbralo rekordnih 20 tisoč slovenskih navijačev, do remija 1:1 proti Srbiji. O razpletu v skupini C bo odločal zadnji krog v torek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začel, potegnil, podal, sprejel, zaključil ... Žan Karničnik je skoraj sam poskrbel za slovensko vodstvo.
EPA

Blizu, zelo blizu osmine finala Eura 2024 je že bila slovenska nogometna reprezentanca. Le še zadnji poskus Srbije bi bilo treba zdržati, pa bi bila zmaga in z njo zagotovljeno vsaj tretje mesto v skupini C že v žepu. A v 95. minuti so se Slovenci, ki so še enkrat več dokazali, da se na veliko tekmovanje niso uvrstili po naključju, morali zadovoljiti (le) s točko za remi. Na derbiju nekdanjih bratskih republik v Münchnu se je končalo z 1:1.

Da ima še nekaj odprtih vprašanj pri izbiri prve enajsterice, je dejal dan prej, na koncu pa se je selektor Matjaž Kek odločil za iste adute kot na tekmi proti Danski v Stuttgartu. Selektor Srbije Dragan Stojković je uresničil napoved, v udarno postavo je umestil tudi kapetana Dragana Tadića, ki je po tekmi proti Angliji dejal, da bi moral igrati več, nato pa se je za svoje besede upravičil. Ustaljena enajsterica je bila na začetku tekme aktivnejša od spremenjene. Slovenija je odločno krenila v derbi dveh nekdanjih jugoslovanskih republik.

Adam Gnezda Čerin se je podpisal pod prvo priložnost na tekmi. Najprej je odvzel žogo, nato pa sam zaključil s strelom z razdalje. Preveč po sredini, da bi presenetil vratarja Srbije Predraga Rajkovića. Kmalu zatem je v priložnost švignil še Jan Mlakar, se prebil mimo branilcev, si pripravil dovolj prostora za strel, a Rajković je bil na poskus z desne strani pripravljen.

EPA

Slovenija je v prvem polčasu pokazala več, Srbija pa ni bila nenevarna. Dvakrat je moral posredovati Jan Oblak. Najprej je slovenski kapetan brez večjih pretresov ustavil poskus Dušana Vlahovića z glavo, precej bolj pa se je moral potruditi, ko se je ob Žanu Karničniku do strela z bližine prerinil Aleksandar Mitrović. Pravočasno je Oblak krenil proti žogi, ustavil najnevarnejši poskus Srbije v prvem delu. Vmes pa je imela svoje trenutke Slovenija. Timi Max Elšnik, ki je tokrat začel precej bolj odločno kot proti Danski, je odslalomiral v kazenski prostor, zaključil z desnico, žoga pa je zadela vratnico. Odbitek je padel na nogo Benjaminu Šešku, ki je hitro sprožil, a je žogo poslal čez gol.

Zadetkov sicer ni bilo, je pa prvi polčas v Münchnu ponudil veliko dogajanja. V podobnem stilu se je nadaljevalo po odmoru, le da je v prvih minutah pobudo prevzela Srbija. Aleksandar Mitrović, ki je predlani v ligi narodov proti Sloveniji zadel tako na tekmi v Beogradu kot v Ljubljani, je bil tudi tokrat najnevarnejši mož orlov. Po Tadićevi podaji se je znašel sam pred golom, a je tudi ta dvoboj dobil Oblak. Ko je napadalec, ki se je minulo poletje preselil v Savdsko Arabijo, poskusil z glavo, pa ni bil natančen.

Slovenija je na pritisk Srbije odgovorila s protinapadi. Uspešno. Ko je po kombinaciji s Petrom Stojanovićem z razdalje tresnil Benjamin Šeško, je bil Rajković še uspešen. V 69. minuti pa je tudi on klonil. Žan Karničnik je odpeljal Slovenijo v vodstvo. In to kako! Korošec je odvzel žogo pred slovenskim kazenskim prostorom, potegnil v protinapad, preigral branilca, vključil v akcijo Timija Maxa Elšnika, ga našel z natančno podajo v prostor, nato pa še ulovil njegov predložek pred gol in ob desni vratnici suvereno pospravil žogo v mrežo. Na tribunah je bilo glasno že pred tem, veselje Slovencev pa je sprožilo pravo ekstazo čustev med našimi navijači.

EPA

Poskus, da bi ekspresno odgovorili na slovensko vodstvo, se je Srbom sfižil. Je pa bil kdo drug kot Mitrović blizu, stresel je prečko. Slovenija je uspešno odbila poskuse Srbije. Do tistega zadnjega. V 95. minuti je podajo Ivana Ilića iz kota v zadetek spremenil rezervist Luka Jović. Na potrditev preboja v osmino finala bo treba počakati do torka, ko bo Slovenija v Kölnu igrala proti Angliji. 

Rezervist Luka Jović je prinesel izenačenje Srbiji.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta