Slovo trenerja skakalk Zorana Zupančiča: Posvetila je rumena lučka, moram se ustaviti

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
17.04.2024 15:45

Po šestih letih, ko je s skakalkami osvojil malodane vse, kar se je dalo, Zoran Zupančič zapušča vlogo trenerja A-reprezentance. Nasledil ga bo Jurij Tepeš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le ena od številnih nagrad, ki jih je s svojimi skakalnimi damami pobral Zoran Zupančič
Nik Erik Neubauer

Odkar je leta 2018 od Staeta Baloha prevzel vodenje slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih, je Zoran Zupančič osvojil praktično vse, kar se je dalo. Pod njegovim vodstvom so Slovenke osvojile pokal narodov (v sezoni 2021/22), v svetovnem pokalu so slavile 18 posamičnih zmag (od skupno 20), Nika Križnar (2020/21) in Nika Prevc (2023/24) pa sta si priskakali velika kristalna globusa. Ob tem je Uršo Bogataj popeljal na olimpijski tron (Peking 2022), Emo Klinec do naslova svetovne prvakinje v Oberstdorfu 2021, Križnarjevo pa tudi do bronastih kolajn na OI 2022 in nordijskem SP 2021. A vsaka dobra zgodba ima tudi svoj konec; že predlani je bil Zupančič blizu tega, da pogodbe ne podaljša, letos se je to tudi zares zgodilo. 

"V šestih letih sem s člansko vrsto doživel veliko lepega, dosegel vse, kar se osvojiti da v smučarskih skokih. Vesel sem, da smo dosegli veliko uspehov, da lahko potegnemo črto, da je krog sklenjen. Reprezentanco zapuščam v zelo dobrem stanju, tudi podmladek je odličen, tako da se pot mojega naslednika lahko nadaljuje," je ob sklicani tiskovni konferenci dejal Zoran Zupančič in tako simbolično predal štafetno palico nasledniku. Na smučarski zvezi so že potrdili, da bo to nekdanji skakalec Jurij Tepeš, ki je bil zadnja leta od konca kariere pomočnik glavnemu trenerju mladinske reprezentance Stanetu Balohu: "Morda se bo Jurij bolje znašel v družbi novinarjev, kot sem se jaz. Vsekakor je pridno nabiral izkušnje z mladimi, dobro je delal tudi z Niko Prevc, ne dvomim, da mu ne bi šlo dobro."

Odločen že v Planici

Čeprav na zadnji tekmi v Planici novinarjem ni nedvoumno potrdil, da se poslavlja s položaja, ampak je ob tovrstnem vprašanju izustil le "hvala lepa" in zaključil pogovor, je tokrat potrdil, da je odločitev pod Poncami že dozorela: "Že v Planici v finalu sezone sem vedel in se odločil, da bo to moja zadnja tekma na mestu glavnega trenerja slovenske reprezentance. Šport je lep, a pogosto tudi težak. Jaz sem skušal biti do celotne ekipe pošten, spoštljiv, velikokrat sem bil tudi starševski, naša povezava z dekleti je bila močna in nikdar mi ni bilo vseeno, kaj se dogaja s tekmovalkami. Na stopnji, ko so uspehi največji, je na eni strani veselje, na drugi pa tudi razočaranje. V tekmovalke je bilo vloženo veliko energije, da smo lahko vlekli voz celotne ekipe." 

Zupančič sicer ni šel v podrobnosti, kje se je tudi v času velikih uspehov zatikalo. A že ob pogledu na minulo sezono lahko kaj hitro ugotovimo, da ko je ena (nova) skakalka prišla na vrh, je druga "ugasnila" - ko je Nika Prevc začela serijsko zmagovati, je denimo Zupančič iz Japonske zaradi disciplinskih razlogov predčasno pospremil Emo Klinec, ki je nato izpustila še nekaj tekem. Malce nenavadno je bilo tudi, da na njegovi poslovilni tiskovni konferenci ni bilo nobene tekmovalke, čeprav so kar štiri pod njegovim vodstvom prvič zmagale v svetovnem pokalu in dosegle že omenjene ultimativne uspehe. 

Kako naprej, še ne ve

"Zaradi vseh napetosti, ki jih prinese vrhunski šport, sem si nabral tudi nekaj zdravstvenih težav, ki sem jih v preteklosti ignoriral, zaradi dela pa sem ignoriral tudi marsikaj drugega. Posvetila je rumena lučka in moram se malenkost ustaviti," je Zupančič dodal, da je vlaganje energije v ekipo zahtevalo določen davek. Kako dolgo pavzo si bo vzel, kje in v kakšni vlogi bo nadaljeval kariero oziroma ali obstaja možnost, da bi kako drugače sodeloval s slovensko smučarsko zvezo, za zdaj še ne ve. "Pogovarjamo se, nekaj ponudb je bilo, sam se bom poskušal v najboljši meri odločiti za naprej. Najprej moram pogledati nase in na svojo družino. Kakšna bo odločitev, pa bo jasno v bližnji prihodnosti," je odgovoril na to vprašanje. Po naših informacijah si ga sicer želijo v italijanski smučarski zvezi, kjer dve leti pred domačimi olimpijskimi igrami nimajo nobene vrhunske tekmovalke, v pokalu narodov pa so šele deveti. "Slovo je vedno težko. Je pa super, ko dobro opraviš svoje delo," Zupančičeve besede namigujejo, da ga v slovenskih skokih vsaj za nekaj časa ne bomo več videli.

Med vrsticami je bilo razbrati, da so Zoranu Zupančiču odnosi tako z novinarji kot s tekmovalkami pobrali preveč energije.
Robert Balen

Slovenske skakalke se bodo po slabem mesecu počitka pred novo sezono pod vodstvom Jurija Tepeša zbrale v ponedeljek. Kdo bodo pomočniki novopečenega selektorja, za zdaj še ni jasno. Uganka je še toliko večja, ker je dosedanji Zupančičev pomočnik Anže Lavtižar že sredi minule sezone najavil umik iz smučarskih skokov. "Tisti, ki bo prišel za Zoranom (torej Tepeš, op. a.), bo stopil v zelo velike čevlje, na drugi strani pa bo dobil ekipo, ki je sposobna najboljših rezultatov. Verjamem, da bomo kmalu začeli graditi nov krog in ga tudi uspešno sklenili," pa se je od Zupančiča poslovil vodja panoge smučarski skoki na SZS Gorazd Pogorelčnik in se trenerju zahvalil tudi za predhodno delo: "Ne le za minulih šest, ampak za vseh x let, ko si bil v Državnem panožnem nordijskem centru in vodil mladinsko reprezentanco. Ta dekleta, ki so danes v svetovnem vrhu, so bila v preteklosti del Zoranovega programa, tako da so skupaj že več kot deset let." 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta