Rokometno državno prvenstvo: "Čim bolj grobo, na robu izključitve"

Bojan Bauman Bojan Bauman
30.03.2023 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matic Suholežnik v petek Zlatoroga ne bo zapustil kot poraženec.
Edi Einspieler-fa Sherpa

Rokometaš Celja Matic Suholežnik zagotovo pozna recept, kako v petek zaustaviti Zormanove napadalce, ki bodo ob 18. uri v 20. krogu državnega prvenstva gostovali v Zlatorogu: "Z močjo, čim bolj grobo, na robu izključitev. Taktiko bodo določili trenerji, mi pa moramo biti enotni, motivirani." 202 centimetrov visok in 130 kilogramov težak orjak ima v celjski ekipi mesto v osrednjem obrambnem bloku. Prav čvrstina v obrambi bi znala biti odločilen kamenček do uspeha njegove ekipe.

A ta na prvem medsebojnem obračunu s Trimom v državnem prvenstvu ni prišla do izraza. Novembra lani so Celjani visoko izgubili - z 20:31. Koliko lahko ta sicer doslej edini poraz v domačem prvenstvu vpliva na naslednjo tekmo? "To je bil eden bolj bolečih porazov v moji karieri. Želeli smo zmagati, končalo pa se je povsem drugače. V petek se jim nameravamo oddolžiti. Na prvi tekmi nismo bili v najboljši formi. Bili smo tudi iztrošeni po tekmah v ligi prvakov. Začeli smo preveč medlo. Ko pa se je izkazalo, da njim uspeva praktično vse, smo tudi predčasno obupali," razmišlja Suholežnik.

Znajo se izvleči

V težkem položaju so se v prvenstvu Celjani znašli še nekajkrat, predvsem na dvobojih z Gorenjem. A so se vselej uspeli zbrati in odigrati zmagovite končnice. "No, takrat v Trebnjem očitno tudi nismo verjeli, da lahko zmagamo. Čeprav bi bilo ob pravi energiji to mogoče," dodaja Suholežnik.

Edi Einspieler

V petek se bodo odločilni boji odvijali v obrambi, Suholežnik pa je zadolžen predvsem za tovrstne akcije. "Naredili bomo vse kar je potrebno, da zmaga ostane doma. Tudi za ceno rdečih kartonov, če bo treba. Zmagati moramo, druge ni. Dokler tega cilja ne uresničimo, ne nameravamo oditi iz igrišča," razpreda Suholežnik. Sam zelo pogosto prejme kazni, tudi rdečih kartonov si je nabral že celo zbirko. Je v teh letih dobil občutek, da je tudi žrtev sodniškega kriterija, ki mu ne ustreza? "S tem se ne obremenjujem. Na vsaki tekmi v obrambi poskusim narediti vse, da zaustavim nasprotnika. Zanimiva pa je primerjava sodniških kriterijev v državnem prvenstvu in v ligi prvakov. Doma so do mojih posredovanj veliko bolj strogi. Tu sem serijski prejemnik izključitev, medtem ko je moj povpreček v Evropi - izključitev in pol na tekmo. V slovenski ligi sodniki predvsem skušajo zaščititi manjše igralce. Hkrati pa ugotavljamo, da za konkurenčnost s klubi iz tujine potrebujemo višje, močnejše rokometaše..."

S sodniki se ne ukvarja

Pri 27. letih je tudi ugotovil, da se s sodniki ni modro pretirano ukvarjati: "Ko sem bil mlajši, sem se z njimi zagotovo več ukvarjal. Potem sem spoznal, da je v trenutku, ko sodnik zapiska, že vse zamujeno. Spremeniti takrat ni več mogoče ničesar. Zato se neposredno s sodniki ne ukvarjam. No, po sporni odločitvi še komu povem, da je naredil napako." Največ težav ima ta celjski hrust z nižjimi igralci. "Ja, kot jih imamo vsi višji igralci. A tudi nižji imajo težave z nami. Zagotovo večje kot mi," razmišlja Suholežnik.

Andrej Petelinsek

Trener Trebanjcev Uroš Zorman je poznan po tem, da nasprotnikom rad pripravi presenečenje. Je med obema ekipama še kaj skrivnosti, ali pa Celjanov praktično nič več ne more presenetiti? Suholežnik: "Zorman je star lisjak. A tisti, ki ga poznamo, na njegove provokacije ne nasedamo. Mogoče kak novinec še pade na foro. Ostali bomo delovali v smislu: Nič nas ne more presenetiti!"

Čeprav bo šlo tokrat za tekmo državnega prvenstva, je zanimanje za obračun s Trimom v Celju podobno kot za tekme v ligi prvakov. Vzdušje v Zlatorogu bo v petek navijaško. "Sigurno bo to dodaten motiv, saj vendar igramo za navijače. Tako je lažje igrati. Obe ekipi sva si z dosedanjimi predstavami zaslužili polno dvorano," ugotavlja Suholežnik.

Kmalu slovo nosilcev celjske igre

Po tej sezoni se Matic, sicer Celjan, seli v Zagreb. "Vsi, posebej pa še tisti, ki odhajamo, si želimo Celje zapustiti z dvema domačima trofejama - naslovoma pokalnih in državnih prvakov. Tako bi se zapisali v zgodovino. Ko smo lani prišli v ekipo, smo se s tretjega mesta prebili do naslova. Lani smo sicer izgubili pokal, letos pa se nameravamo posloviti z obema lovorikama," zatrjuje Suholežnik.

Zanj torej razmišljanje, da je pred selitvijo v novi klub treba varovati zdravje in moči, ne velja? "Na žalost Celje po vsaki sezoni zapusti veliko igralcev - ne glede na to, da si vsi želimo, da bi bila ekipa dlje časa skupaj. Takrat bi lahko beležili še boljše rezultate. Ko imaš podpisano novo pogodbo, je lažje, saj lahko igraš povsem sproščeno. Tako lahko daš več, hkrati pa je vsaka tvoja poteza opažena pri članih uprave. Morda se kak tujec pred odhodom res drži rezervirano. Mi domači pa naredimo vse, da se poslovimo dostojno. Četudi pri tem tvegamo poškodbe. Preveč radi imamo Celje, tu so nam v preteklosti tudi veliko nudili. Sedaj je čas, da jim z dobrimi predstavami nekaj vrnemo," zaključi Suholežnik.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta