(POGOVOR) Robert Hrgota, trener naših orlov: Vsi se trudijo, "ratalo" pa je nam

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.03.2023 08:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
BOBO

Ni bilo enostavno prebiti ledu, osvojiti četrto posamično zlato medaljo za Slovenijo na svetovnih prvenstvih in prvo te generacije, a skakalci, ki jih je decembra 2020 po aferi na svetovnem prvenstvu v poletih prav tako v Planici prevzel Robert Hrgota, so od takrat blesteli na obeh velikih tekmovanjih. Če prištejemo, da izjemno dobro poznajo obe skakalnici pod Poncami, ki jim za povrh še ustrezata, uspeh ni mogel izostati. Svojih adutov in prednosti so se zavedali, zato so imeli visoke cilje, ki so jih s poljubom sreče uresničili.

"Čutil sem predvsem olajšanje. Tempiraš vse, pripravljaš se za ta trenutek, veš, da imaš le eno možnost. Zelo prijetno je, ko veš, da se vsi trudijo, na koncu pa 'rata' samo enemu. Uspelo je mali Sloveniji na domačem svetovnem prvenstvu. Zelo sem vesel, da se je zbrala kar lepa množica ljudi, kar smo prej pogrešali," je petkovo zlato kolajno Timija Zajca komentiral glavni trener. Štiriintridesetletni Velenjčan je skrbno preučil, kaj morajo početi, kdaj in kako, da bodo ugnali konkurenco: kdaj izpustiti kak skok, kdaj spremeniti zaletišče in podobno. Na koncu se jim je vse zložilo in "danes imamo svetovnega prvaka", je dejal Hrgota. Pa tudi prvič v zgodovini zlato ekipo. Tako je po zaključku prvenstva odgovarjal na vprašanja slovenskih novinarjev.

O zahvali Zajca, da mu je dal priložnost, ki jo je po aferi in odhodu Gorazda Bertonclja kot glavnega trenerja dobil tudi sam: "Timi je v treh letih dozorel. Iz zelo prijetnega fanta, željnega uspehov, je zrasel v moža, ki ve, kaj želi. Ve, česa je sposoben. Pridobil je kanček samozavesti, ki mu je manjkal v začetku sezone, in se v pravem trenutku zavedel, česa je sposoben. Ni se pustil motiti, vedel je, da so to priložnosti, ki jih ne spustiš iz rok. Vprašanje, kdaj bo spet na domačem svetovnem prvenstvu. Nekaj najlepšega je, ko tekmovalec ostane zelo miren. Narediš taktiko, pripravo, on ji verjame, verjame v strokovno vodstvo. Polepšal nam je ne le dan, ampak sezono."

O moči Zajca: "Pogovarjala sva se že pred sezono, novembra, decembra. Iskreno sem mu povedal, da pričakujem zmago na domačem svetovnem prvenstvu. Mogoče me je takrat malo čudno pogledal, ampak sem mu rekel, 'vem, koliko si sposoben, kaj tvoji dobri skoki v Planici pomenijo. Če narediš to takrat, nimaš konkurence'. Mogoče takrat še ni verjel, ampak bolj ko je šla sezona proti Planici, bolj je verjel, zaupal in na koncu celo zmagal z lepimi skoki, za deset točk. To ni kar tako."

O prileganju prenovljene Bloudkove velikanke našim orlom: "Vsem ustreza. Ima moderen profil, podobna je olimpijski napravi v Pekingu, drugim novejšim. Višji prelet, potrebuješ samozavest, predrznost v preletu, čutiš oporo, višino in tam pridobivaš hitrost. Tu je Timi zelo močen, kdaj tudi zelo pred konkurenco."

O uspešnosti svetovnega prvaka v svetovnem pokalu: "​Moramo se zavedati, da je star šele 22 let. V primerjavi z drugimi dobitniki medalj je kar nekaj let mlajši. Potreben je čas, potrebne so izkušnje, tekme, razočaranja, uspehi, da dobiš mozaik čustev. Celo sezono je funkcioniral na visokem nivoju. Le kanček samozavesti je bil potreben, zavedanja, česa si sposoben. K sreči je prišlo v pravem času. Zdaj je lahko pomirjen."

O uživanju na trenerskem stolpu med ekipno tekmo: "Res sem užival. Takega nivoja skakanja že dolgo nisem videl. Ne le pri naših fantih. Da pri osmih vrhunskih skokih s teh naletov zmagaš za samo deset točk, je nekaj neverjetnega. Po moje je bila tekma lepa za gledat. Upam, da so gledalci uživali. In s tisto češnjo na torti, z zlato medaljo ..."

O napotkih med serijama: "Dopoldne smo zelo dobro delovali na aktivaciji. Timi je bil miren, Anže (Lanišek) je vedel, kakšno napako je naredil dan prej. Po prvem skoku sem mu rekel, 'danes moraš imeti prvi rezultat'. Je rekel, 'v redu'. Timi se je smejal, a sem mu rekel, 'glej, Timi, potruditi se boš moral'. Res je bilo sproščeno vzdušje, videl sem željo v fantih, da se ne bojijo uspeha. Zmeraj pravim, da je pritisk privilegij, in to so izkoristili."

O pravi formi v pravem trenutku: "Če pogledamo vse letošnje vrhunce … Anže na novoletni turneji med prvimi tremi, dve medalji s svetovnega prvenstva, Timi tri. Kaj naj rečem, naj ta uspeh traja, da ga kronamo tu v Planici na zaključku. Imamo še nekaj dela, Anže lovi uvrstitev med tri v svetovnem pokalu, v pokalu narodov lovimo uvrstitev med tri. Pa lansko Planico moramo ponoviti. Lani smo postavili letvico zelo visoko in moramo jo doseči."

O pomenu ekipne kolajne za trenerja: "Vsaka je prestiž in res sem ponosen ter hvaležen fantom, da sem lahko del te zgodbe. Obe zlati kolajni sta vrh moje trenerske kariere, ampak morda se čudno sliši, toda Anžetovo tretje mesto v Oberstdorfu je blizu. Tam je držal voz, pomagal ekipi in moramo se zavedati, da je bila tista kolajna vodilo za vse te uspehe."

O pritiskih na skakalce kot vodilno slovensko reprezentanco na prvenstvu treh nordijskih športov: "Kot sem rekel, pritisk je privilegij, želeli smo si ga. Hudič je, če prideš na svetovno prvenstvo brez pričakovanj, sploh pa na domače. Vedeli smo, da spadamo v ožji krog, in fantje se tega niso ustrašili. Le na eni od štirih tekem se nam ni izšlo, kot smo si želeli, tri medalje so lep dosežek."

O tem, kaj bi rekel, če bi mu kdo ob prevzemu flote orlov decembra 2020 ponudil te uspehe: "Da se strinjam, haha. Po tistem svetovnem prvenstvu smo fantje vedeli, da sta cilja olimpijske igre in domače svetovno prvenstvo. In nekaj najlepšega je, če se ti cilj, ki si ga postaviš dve leti in pol vnaprej, uresniči."

O prvi ekipni zmagi brez Petra Prevca: "Neverjetno. Hvala bogu imamo veliko močnih fantov, ampak ne smemo pozabiti Petra, nosilca. K sreči je vse v redu. Nekaj časa bo potreboval za vrnitev, ampak verjamem, da so mu fantje vlili samozavest, željo. Želel si je zlato iz Planice, upam, da je to tolažilna nagrada zanj, ki ga bo naredila močnejšega."

O mejah te ekipe: "Upam, da jih še nismo videli. Gremo iz tekme v tekmo, iz sezone v sezono. Ko bo vsega konec, bomo potegnili črto. Ko bom videl, da nimam več doprinosa k ekipi, bom vsakemu fantu dal roko in rekel 'hvala za vse'. Mesto bom prepustil nekomu, ki bo to nadgradil. Upam, da bo do tistega časa še trajalo in da se bomo še veselili."

O ponudbah za delo iz tujine: "To bomo še videli (smeh). Ne, srce je doma. Denar je denar, seveda, vsak dela za denar, ampak ko potegneš črto, se z drugo reprezentanco na domačem prvenstvu ne bi tako veselil, kot se veselim s slovensko. Ko slišiš gledalce, ko vidiš ljudi, ki te pridejo podpirat. Komaj čakam zaključek sezone."

O nadaljnjih načrtih: "Do ponedeljka smo prosti, v torek naredimo kondicijski vložek, za sredo je Jelko (Gros) obljubil, da bomo lahko skakali v Planici, za kar sem hvaležen, v četrtek pa že odhod na skandinavsko turnejo, kjer se sezona nadaljuje. In vse, kar smo do zdaj naredili, gre začasno v pozabo. Samo dobri občutki gredo naprej."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?