(POGOVOR) Marcel Lorber: Noben igralec ne more biti vedno v prvem planu

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.11.2023 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti Jurovskemu Dolu je 19-letni Slatinčan dosegel dva gola.
Andrej Petelinšek

Zvezni nogometaš je strokovni štab vijoličastih prepričal že v začetku leta v Turčiji, takratni trener Damir Krznar je poudarjal, da bo v prihodnje nanj treba biti pozoren. Debi na uradni tekmi za Maribor je Marcel Lorber dočakal v pokalu, 8. marca v Velenju, ko je štel še 18 let. Ob koncu prejšnje sezone je vpisal še dva nastopa za člansko ekipo, v novi sezoni pa je postal standardni član udarne enajsterice 16-kratnih slovenskih prvakov.

Le ene od šestih tekem v Evropi poleti Slatinčan ni začel, v prvenstvu je zaradi rdečega kartona proti Aluminiju v drugem krogu izpustil le naslednjo ligaško tekmo, od prve minute pa ni začel le na tekmi proti matičnemu klubu iz Rogaške Slatine. Devetnajstletniku zaupa tudi novi trener, na prvi tekmi Anteja Šimundže po povratku v Ljudski vrt je proti Muri Lorber dosegel prvenec in podal za gol. V torek je proti Jurovskemu Dolu mladi slovenski reprezentant dosegel dva gola.

"Bilo je nepričakovano, da sem postal član prve ekipe. Seveda sem hvaležen za vse minute, ki sem jih dobil. Pridobil sem prve izkušnje, zdaj je treba dobre igre ponavljati in se izboljševati. Menim, da imam še veliko rezerv," pravi 19-letni Lorber, ki je bil v prejšnjem prvenstvenem krogu na nasprotnih bregovih s svojim mlajšim bratom, 16-letnim Žanom Lorberjem, rezervnim vratarjem pri Rogaški. "V družini imamo dogovorjeno, da se o tekmi Maribor - Rogaška ne pogovarjamo. Pokomentiramo jo, ko je končana. Mlajši brat Anej, ki je star 13 let, prav tako igra v Rogaški in zelo dobro napreduje. Mislim, da vsi obetamo, sploh mlajši brat, ki je vezist in napadalec, lahko še veliko doseže," zgodbo treh bratov nogometašev predstavi zvezni igralec Maribora.

Marcel Lorber se je uveljavil v prvi enajsterici Maribora, Rok Schaubach pa je del številčne mlade falange Aluminija. 
Andrej Petelinšek

S prihodom Šimundže v Maribor je Lorber postavljen višje v zvezni vrsti, zato je tudi bolj nevaren za nasprotnikov gol, kar mu ustreza. "Zdaj imam bolj napadalne naloge, bližje sem golu in moram biti nevaren za gol, prej pa je bilo na prvem mestu branjenje," razlaga Lorber. V minulih tednih je bil za kratek čas znova priključen mladincem vijoličastih, na tekmi mladinske lige prvakov je proti Mainzu v Ljudskem vrtu začel tekmo, a bil po dogovoru trenerjev Šimundže in Dejana Dončića, ki vodi mladince, zamenjan ob polčasu. Dočakal je tudi vabilo v slovensko reprezentanco do 21 let, ki jo vodi Milenko Ačimović.

Kako je za nogometaša v tako kratkem času igrati v treh različnih moštvih? "Zagotovo se igralcu ni lahko prilagoditi igranju na treh frontah, treba se je osredotočiti in po končani tekmi odmisliti, kaj se je zgodilo, ter zbrati misli za naslednji obračun. Ja, je pa včasih problem, ker se je treba privaditi na različne hitrosti in borbenost v različnih tekmovanjih," odgovarja Lorber, ki ni bil razočaran, da pod taktirko Ačimovića ni dočakal minut. "Dobro je, da spoznam, kako se v reprezentanci dela, in spoznam trenerja. Verjamem, da bodo še priložnosti. Trenutno pa se moram osredotočiti na klub in tukaj dobro odigrati, z dobrimi predstavami v Mariboru bom lahko znova vpoklican. V reprezentanci do 21 let še nisem dobil priložnosti, se pa zavedam, da noben igralec ne more biti vedno v prvem planu, kakšno tekmo moraš tudi odsedeti. To je zame motivacija," pravi.

Drago Wernig - Taka

Novo priložnost za dokazovanje bo bržkone imel že danes ob Kamniški Bistrici. "Domžale so znane po tem, da njihovi igralci veliko tečejo, nenehno pritiskajo in so zelo borbeni. Odgovoriti moramo z enako ali še večjo mero borbenosti in želje, da bi osvojili vse tri točke," je pred tekmo z Domžalami dejal 19-letnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta