(POGOVOR) Josip Iličić: V slovensko ligo nisem prišel, da bi koga smešil

Miha Dajčman Miha Dajčman
26.11.2022 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kranjčan je prvič po drugem debiju v vijoličastem spregovoril z novinarji.
Igor Napast

Po dobrem mesecu v mestu ob Dravi je 6. novembra Josip Iličić na svoji prvi tekmi sezone dosegel gol proti Muri, ko je igral od 77. minute. V pokalnem tekmovanju je v slabe pol ure proti Krki prispeval k preboju vijoličastih v osmino finala, a dobil udarec v stegno, zato na ligaški tekmi v Sežani ni igral. Zdaj je nared, da na zadnjih treh obračunih v letu aktualnim prvakom pomaga zmanjšati zaostanek za vodilnimi. Tudi o tem se je dolgoletni reprezentant v Ljudskem vrtu pogovarjal z novinarji.

O cilju na zadnjih treh tekmah: "Maribor mora vseh 36 krogov razmišljati zmagovalno, to velja tudi za preostale tri tekme v letu. Sem sem prišel z namenom, da smo iz tekme v tekmo boljši. Smo na dobri poti. Kar je bilo, je pozabljeno. Prepričan sem, da bomo pokazali še boljše predstave kot v Sežani. Moramo nadaljevati niz zmag."

O premoru po seriji dobrih predstav: "Reprezentančni premor lahko veliko prinese. Imeli smo kar nekaj igralcev s poškodbami, tudi jaz sem bil med njimi. Sanirali smo poškodbe in se fizično bolje pripravili. Kot igralec pa imam vedno najraje tekme, ker so te najboljši trening. Takrat lahko uživaš."

"Tukaj so fantje, ki imajo prednost pred mano," pravi Kranjčan.
Igor Napast

O svoji pripravljenosti: "Počutim se izvrstno. Zavedam se, da še nisem na nivoju, ki si ga želim. Maksimalno moram oddelati preostale tri tekme do premora in potem sledi nekaj novega zame, saj že nekaj let nisem imel zimskih priprav. Upam, da mi bo zdravje služilo. Res je vmes prišla manjša poškodba, a tega smo vajeni. Trenerju sem na voljo, na zadnjih treningih smo videli, da nisem padel iz ritma."

O svojem razvoju v zadnjih mesecih: "Če ne bi pričakoval, da bodo stvari tako napredovale, se ne bi vrnil na igrišča, ampak bi z nogometom odnehal. Zavedam se svojih kvalitet in tega, kaj lahko dokažem. Vem, kako lahko pripomorem ekipi tako na tekmah kot na treningih."

O tem, da je v le nekaj minutah na igrišču pokazal svojo kvaliteto, celo osmešil nasprotnike: "V slovensko ligo nisem prišel, da bi koga smešil. Delam, kar najbolje znam. Nikdar nisem podcenjeval igralcev in nikdar jih ne bom, pa če igrajo v peti ligi. Sem tak tip, da dajem vse od sebe in želim pomagati ekipi. Rad bi jim olajšal nekatere stvari, kot želijo oni olajšati igro meni. Kar dobro smo se povezali, na vsakem treningu je kaj novega, učimo se. Zame je bilo nekaj novega, ko sem se vrnil v domače okolje in videl drugačne stvari, ki se v tujini ne dogajajo. Presrečen sem, da sem se vrnil in obrnil nov list v karieri. Čeprav sem nekoliko starejši od soigralcev, se od njih učim in vedno se bom učil od nogometa."

O golu na prvi tekmi po povratku: "Že pred tekmo je bilo najavljeno, da se bo nastop zgodil. Pri enajstmetrovki so mi fantje omogočili, da sem dal piko na i visoki zmagi. Tu se vidi karakter ekipe, da lahko eden drugemu pomagamo. Občutki so v takšnih trenutkih lepi. Rad zmagujem tudi na treningih, to je moja mentaliteta. V Maribor sem prišel, da zmagujem, da se veselim in osvajam lovorike, da spišem lepo zgodbo."

Andrej Petelinsek

O tem, da najprej ni želel streljati enajstmetrovke: "To je bila moja odločitev, ker nisem egoist, nisem prišel dokazovat, da sem jaz tukaj glavni igralec. Zavedam se, da sem imel težo v tujini, da jo imam tudi tukaj, rad prevzamem odgovornost, a tukaj so fantje, ki imajo prednost pred mano. Odločitev pa je bila, da jo izvedem jaz, zame to ni bil pritisk, že kar nekaj sem jih streljal."

O razlikah med Mariborom leta 2010 in leta 2022: "Zavedati se morate, da prihajam iz drugačnega okolja. Ko sem prišel sem, je bil zame Maribor tujina glede organizacije, navijačev, stadiona ... Nogomet je v tem času zelo napredoval. Problem je, da se je razvoj nogometa v Sloveniji zaustavil. Ti, ki pravijo, da je napredoval, se motijo. Moj cilj je, da dokažemo, da slovenski nogomet zmore veliko več, kot je pokazal v zadnjih letih. In da ni slučaj, da je Maribor igral v ligi prvakov. Ne gre za to, da mora to postati konstanta, se pa moramo čim bolj približati modelu Dinama Zagreb. Dela je še veliko. Nisem človek, ki bi se hitro zadovoljil, rad bi naredil velike stvari že kot igralec. Rad bi dokazal, da se da. V zadnjih letih sem v Italiji dokazal, da je vse možno."

Andrej Petelinsek

O odmevnosti Maribora v Italiji: "Ne vem, koliko spremljate novice v Italiji, toda glavna novica po tekmi z Muro je bila moja vrnitev. Tudi ti, ki niso Maribora nikdar spremljali, so pogledali, kaj se je dogajalo. Fantom sem povedal, da se morajo zavedati, da je z mojo vrnitvijo Maribor pridobil zanimanje in gledanost v Italiji. To je priložnost za fante, da se dokažejo in pokažejo na vsaki tekmi, ker lahko tudi na tak način pridejo do tujine, do nivoja višje. Življenje me je naučilo, da ni potrebno veliko, da pokažeš dovolj, da greš v tujino in tam ostaneš. To sem doživel pred dvanajstimi leti. Ker mi je dal možnost, da se pokažem svetu, sem se želel vrniti v Maribor."

O vlogi v Mariboru: "Imam zelo visoke ambicije. Imam pogodbo kot igralec in tako se moram tudi obnašati. Pomagati moram fantom na igrišču. Pokazati jim moram, kaj vse je možno delati na igrišču, česa so zmožni. Iz vsakega igralca moram izvleči maksimalno z igro ali z besedami. Najboljša komunikacija na igrišču je pogled, očesni stik, ni treba govoriti veliko, če se igralci razumejo in želijo napredovati. Videl sem, da si fantje tega želijo, viden je napredek, bo pa treba še veliko delati. V Maribor sem se prišel učit. Morda si kdo misli: 'Ja, Josip Iličić je prišel v Slovenijo, da se bo sprehajal, kazal.' Ne, tukaj sem, da zmagujem in igralce pripravim na tujino, kjer je veliko odrekanja in kjer moraš biti vedno stoodstoten. V delo športnega direktorja pa se ne vmešavam. Za nasvet me lahko vprašajo vedno, da bi se pa vmešaval v delo drugih, to pa ne. Jaz delam na igrišču."

O pomoči športnemu direktorju pri dogovarjanju z novimi igralci: "To sem celotno kariero počel. Tudi zdaj, to je najmanjši problem. Je pa daleč od tega, da bi se vmešaval v delo kluba. Sem igralec. Ne vem, kakšne ambicije ima klub z mano, pripravljen sem na pogovor, ker je to najmanjša stvar. Če bomo na isti valovni dolžini, pa bomo videli."

Andrej Petelinsek

O tem, kako je igrati ligaško tekmo med svetovnim prvenstvom: "Iskreno? Občutek je katastrofalen. Ne morem si predstavljati, da se kaj takega dogaja. Nimam občutka, da gre za svetovno prvenstvo. Navajen sem bil - na žalost, če gledam kot slovenski nogometaš -, da sem bil v času svetovnega prvenstva na počitnicah in si tekme ogledal v hladni kopeli. Toda nogomet gre naprej, več je tekem, izčrpavajoče je za igralce, saj se niti ne morejo pripraviti na prvenstvo. Zato pa prihaja do poškodb. Zato prvenstvo izgublja čar. Če pogledamo le Francijo - izgubila je nekaj ključnih igralcev. Nogomet ni isti, a jaz nisem tukaj, da govorim o tem. Si pa želim vrnitve v normalnost."

O dveh zmagah Slovenije: "Bil sem optimističen tudi takrat, ko ni bilo rezultatov. Vsaka zmaga prinese nekaj dobrega, četudi je s prijateljske tekme. V fante sem vedno verjel. Na njih je, da dobre stvari prenesejo v kvalifikacije. Verjeti morajo vase, ker je vse možno v nogometu. Kdo bi si predstavljal, da bo Savdska Arabija premagala Argentino?"

O tem, kako nogometaši iz držav udeleženk SP v slačilnici reagirajo na rezultate reprezentanc: "Občutek, da poteka svetovno prvenstvo, se izgublja. V garderobi na hitro nekaj pogledamo. Sem pa vedel že od prej, da so Argentinci razpoloženi tako, kot igra njihova reprezentanca. Ignacio Guerrico zadnje dni ni bil prav vesel. Če sem jaz v ekipi, hitro pride do kakšne zbadljive besede, a tako se dela ekipa, slačilnica, vse je mišljeno pozitivno, da se čim več pogovarjamo o nogometu in ne o drugih neumnostih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta