Po zalet za pohorsko Zlato lisico: Dva veleslaloma morda v dolino

Aleš Mišič Aleš Mišič
07.02.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Belina na Snežnem stadionu obeta cilj na najnižji možni točki.
Sašo Bizjak

Medtem ko so najboljše alpske smučarke na svetovnem prvenstvu v Franciji, bodo dekleta, ki se kalijo na nižjem nivoju, tekmovala v Mariboru. V četrtek in petek bosta veleslaloma za evropski pokal, in to v razmerah, ki jih organizatorji Zlate lisice in drugih smučarskih tekem na domačem bregu niso vajeni. Na Pohorju je ogromno snega, tudi v dolini mraz reže do kosti, da lahko topovi na Snežnem stadionu in Čopki delajo na polno. Običajno slabe vremenske razmere in pomanjkanje snega podirajo načrte, tokrat jih odlične. Tako kot že večkrat, se spet ne ve, kje bosta tekmi, dilema pa seveda ni Maribor ali Kranjska Gora, ampak zgoraj ali spodaj.

Odločitev, ali bo cilj na Trikotni jasi ali pa v izteku Snežnega stadiona, bo padla danes, je včeraj dejal vodja tekmovanja Mitja Dragšič, ki ima za spremembo sladke skrbi. Še pred nekaj dnevi, ni bilo govora, da bi tekmi izpeljali v spodnjem delu, ampak je bil cilj na Trikotni jasi edina opcija. Start pa na vrhu Habakuka, potem dol po stari "špuri" vse do cilja, saj nova po trasi tako imenovane variante B za Zlato lisico v čisto zgornjem delu desno od nekdanje vlečnice, če pogledate proti dolini, še ni povsem usposobljena. Je na široko steptana, odlično pripravljena za turistično smuko, toda ne še za tekmovanja, saj ni urejen zasneževalni sistem, ki naj bi prišel na vrsto letos.

Gregor Lednik: "Primarni cilj je, da v ASK Branik skupaj z Marpromom in Mestno občino Maribor pripravimo čim boljši tekmi, kar bo osnova za naprej oziroma Zlato lisico."
Miha Dajčman

Toda šef tekmovanj zdaj pravi, da bi zaradi hudega mraza verjetno tudi tam lahko naredili tekmo. "Vreme nam gre na roko in dodatno utrjevanje proge ne bo potrebno. Dvajset punc je bilo od sobote tukaj na treningu, poleg naših še Nemke, Poljakinje, Bolgarke. Od prelomnice pod Luko do Trikotne jase že postavljamo zaščitne mreže, progo bomo zaprli v torek. Uredili smo obvoz, težav ne bo," je z razmerami zelo zadovoljen nekdanji vrhunski slalomist.

Pričakuje odlični tekmi. Tudi lani sta bili, tako da so bili ne le pripravljavci, ampak tudi šefi pri FIS oziroma odgovorni za tekme evropskega pokala zelo zadovoljni. Tudi letos morajo biti, če hočejo v Mariboru sploh še sanjati o vrnitvi Zlate lisice v domači brlog. In še o obvozu. Rekreativci bodo pod Luko zavili desno in se pod mariborskim slalomom priključili na smučišče pod sedežnico Poštela. Zakaj pa mariborski slalom ni steptan, se v dneh po obilnem sneženju sprašujejo ljudje? Čez homologirano tekmovalno smučarsko progo so speljali kolesarsko stezo in "Maribor je tak fejst nor", se sliši znano.

"Prijavljenih je 85 tekmovalk, konkurenca pa bo zaradi svetovnega prvenstva, kjer imajo pravico nastopa le štirje iz vsake države v posamezni disciplini nekoliko močnejša, kot je bila lani. Še posebej zato bomo poskušali tekmi izpeljati v spodnjem delu. Finančna konstrukcija je zaprta, na koncu bo pozitivna ničla. Evropski pokal ni tako zanimiv kot svetovni, zato si ne obetamo plusa. Primarni cilj je, da v ASK Branik skupaj z Marpromom in Mestno občino Maribor pripravimo čim boljši tekmi, kar bo osnova za naprej oziroma Zlato lisico." je povedal generalni sekretar Zlate lisice in predsednik ASK Branik Gregor Lednik.

Tekmi se bosta predvidoma začeli ob 9. uri. Upajo namreč, da starta zaradi mraza ne bo treba prestavljati, drugi tek pa je načrtovan opoldne.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?