Petra Majdič: Z Lampičevo plačali ceno uspehov

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
24.02.2023 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od skromnih začetkov do številnih medalj, Petra Majdič pozna pot do uspeha.
BOBO

Olimpijski bron iz Vancouvra 2010 s poškodovanimi rebri jo je za večno izstrelil med največje slovenske športnice. Nič manj uspešna pa ni nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič v drugi karieri. Kaj vse počne? Nizanje se kar ne neha: "Zdaj vodim svoje podjetje, ki se ukvarja s teambuildingom oziroma krepitvijo medosebnih odnosov v kolektivih. Še vedno imam distribucijo športne opreme za tek na smučeh in nordijsko hojo. Vodim tako fizično kot spletno trgovino …" Ob vsem tem se zdi, da za tek na smučeh več ni časa, pa je ravno obratno: "Zdaj ko otroci rastejo, je vedno več časa za to."

Na svetovnih prvenstvih je Majdičeva osvojila dve medalji; srebro v klasičnem sprintu v Saporu 2007 in bron v šprintu v prosti tehniki leta 2011 v Oslu. Kmalu po tem je tudi zaključila kariero. Da bi dočakala SP na domačih tleh, tako 43-letnica seveda ni imela možnosti. Čeprav smo v kvalifikacijah videli tudi njene vrstnice iz eksotičnih držav: "Nič zato, če sama nisem okusila domačega SP. Za naslednje rodove je to fantastična popotnica - ne samo za tekače na smučeh, ampak v marsikaterem drugem športu. Tudi kar se tiče infrastrukture, bo Planica s tem prvenstvom dobila še večje priznanje in predvsem obiskanost."

Petra Majdič, športnica leta
Robert Balen

V biatlon so šli počasni

Včeraj je imela Slovenija v sprintu dva predstavnika v izločilnih bojih, Evo Urevc in Miho Šimenca, ki sta obstala v četrtfinalu (zlato sta osvojila Švedinja Jonna Sundling in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo), kar je bilo nekako v skladu s pričakovanji. "Razmere na progi so bile izjemno zahtevne, zato je rezultat odličen," je zadovoljna tudi Majdičeva. A še lani je kazalo, da bomo imeli v sprintu glavno kandidatko za medalje Anamarijo Lampič, ki pa se je kljub vrhuncu v svojem športu, domačemu SP, odločila za drugega, biatlon. "To je cena tega, da nas je samo dva milijona, pa imamo fantastične športnike. Bazen, iz katerega bi črpali velike talente oziroma zvezdnike, je omejen oziroma iz njega zajemajo tudi druge panoge."

Sprejem za Petro Majdič.
Robert Balen

Sama o prestopu v biatlonske vrste nikdar ni razmišljala, a, kot pravi, so bili tudi časi drugačni: "Takrat so v biatlon prestopali tisti, ki niso mogli hitro teči. To se je zdaj čisto spremenilo. Sama sem bila tako uspešna v teku, da je bilo to to."

Odtlej se slovenski športni uspehi le še množijo, Majdičeva pa jih je pospremila tudi v nekaj funkcionarskih vlogah: "Mi, Slovenci, smo hudičevo srečni. Vsak teden nekdo nekaj osvoji." A najbolj med vsemi slovenskimi presežki ji je v spominu ostal eden od prvih v samostojni Sloveniji, ki so sprožili vsedržavno evforijo: "Če že moram nekaj izpostaviti; zame je bila nekaj posebnega osvojitev velikega kristalnega globusa Primoža Peterke. Takrat sem ugotovila, kako ponosen narod smo. Več tisoč gledalcev, ki navija kot eno – na to sem bila res ponosna!"

Robert Balen

Starši skeptični, tujci navdušeni

To jo je navdihnilo tudi na njeni športni poti, ki se je začela skromno: "Ker moji sorodniki niso nikdar bili športniki, so bili skeptični, ko sem jim oznanila, da jaz pa bom. 'Ali to res potrebuješ?', so me spraševali, predvsem pa niso nič pritiskali name. Kvečjemu obratno, ustavljali so konje, češ, naj se ne mučim preveč, vedno pa so mi bili v oporo. Ko mi ni šlo, sem poklicala mamo in se pogovarjala o vsem drugem kot o športu," se je prvih tekaških korakov spominjala Majdičeva.

20. marec 2011 se je Petra Majdič poslovila od tekmovalnega športa. 
Vasja Košti

A tudi pri njej je bilo potrebno nekaj časa, da se je znebila sindroma male države in ugotovila, da je enakovredna najboljšim tekačicam iz velesil: "Šele zadnjih nekaj let kariere sem začutila, da sem po mentaliteti, fizičnih sposobnostih in talentih vsaj enakovredna najboljšim in da lahko osvojim, kar želim.

Petra Majdic 
Reuter

Pred tem sem imela vedno nekakšen predsodek, da prihajam iz majhne, na nek način revnejše države v primerjavi z ostalimi. Ne nazadnje nismo imeli veliko znanja o smučarskem teku, servisiranju smuči … Zadnjih nekaj let pa sem se tega predsodka znebila." Pri tem je pomagalo tudi to, da so zanjo želeli delati največji mojstri svojega poklica: "Videla sem, da se mi želi pridružiti najboljši serviser smuči iz Italije. Da tudi drugi tujci hočejo delati za nas. To je bil ključni moment, preobrat kariere, ob koncu katere sem imela res najboljšo mednarodno zasedbo."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta