(ODZIVI) Učinkovit odgovor na ronaldomanijo: Ne zanima me, kako so navijači prišli, na koncu so se vsi drli Slovenija!

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
27.03.2024 16:25

Slovenska nogometna reprezentanca proti evropskim prvakom iz leta 2016 pokazala, da se zna kosati z največjimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velikega zvezdnika je kompaktna in ravno dovolj razigrana Slovenija spravljala ob živce.
Andrej Petelinšek

Stožice so bile polne, vstopnice so bile razgrabljene v štirih minutah. Večina navijačev je bila tam zaradi Cristiana Ronalda, videla pa je ... Slovenijo! Dobro Slovenijo. Petkratni dobitnik zlate žoge je s štiriletnim zamikom le pripotoval v Ljubljano, s portugalsko reprezentanco odigral pripravljalno tekmo, ki jo je leta 2020, ko je Nogometna zveza Slovenije praznovala stoletnico, odnesla epidemija koronavirusa. In doživel poraz. Gola Adama Gnezde Čerina in Timija Maxa Elšnika sta naši reprezentanci prinesla prestižno zmago.

"Ne zanima me, kako so navijači prišli na tekmo, pomembno je, kako so končali. Vsi so se drli: Slovenija! Za to živimo. Ko se naredi nekaj dobrega, je občutek res dober. Samo ponos!" je bil z učinkovitim slovenskim odgovorom na ronaldomanijo zadovoljen krilni napadalec Benjamin Verbič. Dragocenega spominka ni dobil. "Ni bil za slikanje. Pa tudi za izmenjavo dresov ne," je o Ronaldu dejal Vojničan. Zvezdnik z Madeire je bil nervozen. Že v prvem polčasu je večkrat protestiral, ko sodniki iz BiH niso piskali, kot je želel. Po koncu tekme so se njegovi protesti nadaljevali, preden je brez pozdrava navijačem (ali komurkoli drugemu) odvihral v slačilnico. "Na tem nivoju je, ker želi zmagati na vsaki tekmi. Ko je izgubljal, videl, da ne gre, je postal živčen. Zato pa je, kjer je. Pri 39 letih bi mu lahko bilo vseeno za prijateljsko tekmo," je o soočenju z enim največjih nogometašev v zgodovini dejal napadalec Slovenije Andraž Šporar.

Timi Max Elšnik je potrdil slovensko zmago.
Andrej Petelinšek

Ronaldomanija prinesla motivacijo

V garaži pod največjim stadionom v državi so se po tekmi slišali drugačni vzkliki. Benjaminu Šešku so bili namenjeni. "Naj bo tega še več. Sam bom naredil vse, da jim dam še kak povod za to," se je gledalcem zahvalil na tribunah najbrž najbolj priljubljeni član slovenske reprezentance. Ga je podžgalo, kako so slovenski navijači sprejeli Ronalda? "Ne razmišljam veliko o takih stvareh. Res je, da se vseskozi govori o Ronaldu. To ni prijetno, saj smo vendarle mi domačini. Razumem, da je velika zvezda, sam pa si skušam to obrniti v neko motivacijo. Bomo mi pokazali, kaj lahko naredimo, tu ni samo ena oseba," je odgovoril mladi golgeter.

Robert Balen

In so pokazali. Slovenija je bila na igrišču suverena, kompaktna, v pravih trenutkih pa dovolj razigrana, da je na kolena spravila evropske prvake iz leta 2016 in ene od favoritov prihajajočega Eura. "Ponosen sem na fante, pokazali smo, da lahko tudi proti taki ekipi zmagamo. Res je neverjetno, česa smo zmožni. Veselim se naslednjih tekem. Najbolj pomembno je, da si upamo igrati, zaupanje vase je najbolj pomembno, neverjetne kvalitete igralcev pa imamo. Lahko ciljamo na velike stvari," je prepričan Šeško. Torej ga preseneča, kako je videti Slovenija? "Seveda! Da ima tako majhna država toliko kvalitete, znanja in zaupanja vase, je neverjetno. Gradimo. Upam, da ne pademo," je še dejal član nemškega Leipziga.

Robert Balen

Daleč je še Euro

"Pred tekmo bi takoj podpisal za tak rezultat. Nikoli nismo nehali verjeti vase, nismo se naključno uvrstili na Euro. Tam nas čakajo take tekme. Če bomo tako igrali, se nam obetajo lepi spomini," pa ga je dopolnil njegov partner v slovenskem napadu Šporar. V torek zvečer se sicer niso delile točke, a popotnica za poletje v Nemčiji je dobra. "Daleč je še Euro, a če bomo videti tako, ne bo nikomur lahko igrati proti nam. Prepričan sem, da lahko zberemo dovolj točk za uvrstitev iz skupine," je dejal Ljubljančan, ki od predlanskega poletja nosi dres grškega Panathinaikosa. Tja je prestopil v Sportinga. V dveh letih in pol v Lizboni ni dobil prave priložnosti, več kot za zeleno-bele je igral na posojah pri Bragi in Middlesbroughu. Zdaj je Portugalcem pokazal, da so se ga prehitro odkrižali. "Tudi prijatelje, s katerimi smo skupaj igrali v Sportingu, imam v tej ekipi. Bil sem dodatno motiviran. Škoda, ker nisem dal gola, a to nima absolutno nobene zveze, ko na koncu vidiš rezultat 2:0. Vrhunska tekma, brez napak!" je bil zgovoren 30-letnik.

Andrej Petelinšek

"Čez 15 let se bodo spominjali te zmage. Prijateljska tekma gor ali dol, mi smo premagali Portugalsko in na to smo lahko ponosni. Po eni zmagi ne bomo poleteli, smo pa dokazali Sloveniji, da se lahko kosamo z najboljšimi na svetu. Ko smo pravi, ko delamo drug za drugega, se lahko kosamo z vsemi," je vtise zbiral Benjamin Verbič. "Pokazali smo, da smo prava ekipa, da smo skupaj. Naredili smo velik korak," pa je ugotovil Sandi Lovrić.

Zmaga za Keka

No, vse misli niso bile le v Ljubljani. Tudi na selektorja Matjaža Keka, ki je tekmo izpustil zaradi družinskih razlogov, reprezentanti niso pozabili. "Selektor je del nas, del ekipe. Ko so težki trenutki, moramo biti skupaj. To smo pokazali," je Mariborčanu sporočil Lovrić. "Zelo vesel sem, da smo zmagali in mu tako malo pomagali k boljšemu počutju. Res je težko obdobje, tudi mene je stisnilo," pa je priznal Šeško.

Andrej Petelinšek
Roberto Martinez
Robert Balen

Tudi selektor Portugalske ni pozabil na trenerskega kolega. "Slovenija me ni presenetila. Vemo, da je to dobro organizirana ekipa. Čeprav zaradi osebnih razlogov selektorja ni bilo, se je videlo, da gre za dobro vodeno ekipo. Vsi so zelo uigrani, vedo, kaj je njihova vloga. Znajo uporabiti svojo moč, imajo dva fantastična napadalca in dobre izkoristke priložnosti. Slovenija gre na Euro in ni razloga, da bi imela nizka pričakovanja," je povedal Roberto Martinez, ki je po enajstih zaporednih zmagah od prihoda na klop Portugalske doživel prvi poraz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta